Direct naar artikelinhoud

Duizenden Afghanen betogen

Duizenden mensen zijn in de Afghaanse hoofdstad Kaboel de straat op gegaan om te protesteren tegen de dood van zeven etnische Hazaren. Ze werden waarschijnlijk door de taliban vermoord.

De betogers eisen een nieuwe regering, die de veiligheid in het land kan garanderen, meldt persbureau AP. Het gaat om een van de grootste betogingen sinds 2001.

De demonstranten droegen kisten met zich mee met daarin de lichamen van de zeven Hazaren. Ze begonnen hun tocht buiten de stad, in de regen, en wilden optrekken naar het presidentiële paleis. Ze scandeerden 'Dood aan de taliban' en eisten het aftreden van president Ashraf Ghani en regeringshoofd Abdullah Abdullah.

De taliban beweren dat bondgenoten van terreurbeweging Islamitische Staat achter de moorden zitten, maar daar is volgens de Afghaanse inlichtingendiensten niets van waar. IS, dat grote delen van Irak en Syrië in handen heeft, breidt langzaam zijn aanwezigheid in Afghanistan uit. De groep beheerst nu enkele districten in de oostelijke provincie Nangarhar aan de grens met Pakistan en heeft ook voet aan de grond gekregen in Zaboel.