Direct naar artikelinhoud

Actieplan tegen jeugdwerkloosheid

De ministers van de federale en Vlaamse regering maken extra geld vrij om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Meer controles en meer middelen moeten de alarmerende cijfers weer naar beneden halen, stelt federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a).

Steeds meer jongeren verzeilen in de werkloosheid. Eind februari 2013 was het aantal werkzoekende jongeren in België gestegen met 12 procent. 15 procent van de jongeren die niet meer naar school willen, is laaggeschoold. Zij vormen ruim een kwart van de jongeren die langdurig werkloos zijn.

Net die groep proberen de federale en Vlaamse regering een job te bezorgen. Federaal wordt er 20 miljoen euro extra uitgetrokken. Het geld dient voor een loonlastenverlaging zodat bedrijven minder moeten betalen aan jongeren zonder diploma. Dit Activaplan bestaat vandaag al en helpt 4.000 jongeren aan het werk.

Tegelijk voert de regering de controles op voor jongeren die niet aan een job geraken. "België is een van de weinige landen waar schoolverlaters uitkeringen ontvangen zonder eerst belastingen te hebben betaald. We verdedigen dat systeem, maar jongeren moeten aantonen dat ze hun best doen om een job te vinden", zegt De Coninck nu. "Ik vind dat geen streng, maar wel een sociaal beleid."

Jongeren die niet hard genoeg een job zoeken, zullen pas zes maanden na hun negatieve evaluatie door de VDAB een wachtuitkering krijgen. De verscherpte controles moeten 61 miljoen euro opbrengen.

De Vlaamse ministers besloten vrijdag ook 5 miljoen euro vrij te maken voor de hoogstnoodzakelijke aanpak van de jeugdwerkloosheid. Met dat geld zullen de 'werkinlevingsprojecten' in de dertien centrumsteden uitgebreid worden. Jongeren zonder diploma kunnen via deze projecten opleidingen, trainingen of stages volgen.

Vandaag pakt Eurostat uit met de nieuwste cijfers van de jongerenwerkloosheid in de 27 Europese lidstaten. De socialistische ministers van Werk van Europa lanceren een gezamenlijke oproep om de strijd tegen de jeugdwerkloosheid op te voeren.

De Coninck: "Als we geen aandacht hebben voor het sociaal en menselijk kapitaal, zullen de mensen Europa echt gaan haten. Wij vragen dan ook dat de ministers van Financiën en van Werk voortaan samen vergaderen, anders geraakt de balans te veel uit evenwicht. Op een sociaal kerkhof kun je geen goede economie bouwen. Op een economisch slagveld kun je geen sociaal beleid voeren."

>> 3, 6-7, 15