Direct naar artikelinhoud

Noodtoestand in Egyptische steden

President Mohamed Morsi van Egypte heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de steden Suez, Port Said en Ismailia. Er geldt ook een avondklok. De maatregel blijft dertig dagen van kracht.

Het besluit volgt op dagenlange rellen en protesten. Daarbij zijn zeker 31 mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. De onlusten ontstonden zaterdag nadat 21 mensen in de Egyptische havenstad Port Said ter dood werden veroordeeld voor hun rol bij bloedige voetbalrellen bijna een jaar geleden. Daarbij kwamen 74 mensen om het leven.

Vermeende aanhangers van de lokale voetbalclub Al Masry belaagden na een door hun club met 3-1 gewonnen wedstrijd de aanhang van de bezoekende club, Al Ahly uit Caïro. Mensen werden doodgestoken en -geslagen, velen werden vanaf de bovenste ring van het stadion naar beneden gegooid.

Rotzooi trappen

De verslaggever van het Nederlandse dagblad de Volkskrant, vorig jaar kort na het incident op bezoek in Port Said, kreeg daar van inwoners te horen dat het geweld niet was geïnstigeerd door supporters van Al Masry, maar door aanhangers van de vroegere president Hosni Moebarak, die zich tussen het publiek hadden gemengd om rotzooi te trappen. De inwoners van Port Said voelden zich door de rest van Egypte ten onrechte in de beklaagdenbank gezet. Over de straten in het centrum hingen zwarte rouwdoeken en spandoeken met teksten als 'Port Said is onschuldig' en 'Wij hebben deze misdaad niet gepleegd'.

Dat sentiment speelde afgelopen weekend een grote rol, toen duizenden mensen, overwegend jonge mannen, na de rechterlijke uitspraak de straat op gingen. Volgens hen zijn de veroordeelden ten onrechte en buitensporig zwaar gestraft. Tegen 52 andere verdachten doet de rechtbank op 9 maart uitspraak.

Nadat het vonnis was uitgesproken probeerden familieleden van de verdachten in te breken in de gevangenis van Port Said om hen te bevrijden. Ook het kantoor van de gouverneur, de rechtbank, een elektriciteitscentrale en diverse politiebureaus werden bestormd. Betogers riepen ook leuzen tegen de Egyptische president Mohamed Morsi. Het officiële dodental was 31; de schattingen van verslaggevers liepen op tot 37. Twee agenten werden doodgeschoten.

Gisteren gingen in Port Said tienduizenden de straat op bij de uitvaart van degenen die zaterdag waren omgekomen bij de botsingen tussen politie en betogers. Opnieuw trad de politie hard op, nu samen met het leger, dat naar de stad was gestuurd. Drie mensen, onder wie een jongen van achttien, werden doodgeschoten. Volgens bronnen in het ziekenhuis werden 416 mensen behandeld aan vergiftiging door traangas, 17 mensen aan schotwonden.

In de rechtszaal in Caïro werd zaterdag na het voorlezen van het vonnis gejuicht en gehuild door supporters van Al Ahly en familieleden van degenen die vorig jaar in het stadion van Port Said het leven verloren. In de aanloop naar de zitting hadden fans van Al Ahly gedreigd met bloedvergieten als de verdachten niet de doodstraf zouden krijgen.

In de hoofdstad Caïro werd gisteren voor de vierde opeenvolgende dag gedemonstreerd door tegenstanders van president Morsi. Zij beschuldigen de regering van de Moslimbroederschap ervan de macht geheel naar zich toe te willen trekken.

Ook in de steden Zagazig en Suez kwam het tot botsingen tussen de politie en tegenstanders van Morsi. In Suez staken betogers een politiebureau in brand.

Morsi zegde een reis naar Ethiopië af en hield zaterdag voor het eerst een bespreking met de onlangs opgerichte Nationale Defensieraad. De raad veroordeelde het geweld op straat en riep op tot een 'nationale dialoog'.