Direct naar artikelinhoud

Niemand kan om Morel heen

Met haar dood eindigt de mediastorm rond Morel allerminst. Zeker tot zaterdag, de dag van haar begrafenis in de kathedraal van Antwerpen, lijkt er geen ontsnappen aan.

De volle 24 uur, van dinsdagavond laat tot gisterenavond, was de dood van Marie-Rose Morel het belangrijkste item op het Nieuws (vtm) en het Journaal (VRT). Ook het duidingsprogramma Terzake zoomde uitgebreid in op haar dood. Op alle nieuwssites hetzelfde verhaal: Morel torende er hoog bovenuit.

Vijf pagina’s bracht Het Laatste Nieuws, de meest gelezen krant van Vlaanderen, woensdagochtend over het overlijden van Marie-Rose Morel. Prominent in de bijlage: een paginalang, diepmenselijk relaas over de band tussen Morel en Jan Segers, politiek journalist van de krant.

Dat is Morel zeker waard, meent hoofdredacteur Paul Daenen. “We gaan niet met een extra katern komen, dat is erover, maar natuurlijk berichten we uitgebreid. Iedereen besteedt veel aandacht aan haar overlijden. De Morgen ook.” De reden is overduidelijk, zo meent Daenen. “Er zijn de voorbije jaren weinig verhalen geweest waar zoveel reactie op gekomen is. We hadden ons ook verwacht aan negatieve reacties, maar er was er geen een. Vlaanderen herkende zich in dit verhaal en leefde mee. Haar verleden bij het Vlaams Belang speelde geen rol meer.”

Extra editie

Opmerkelijk is dat die betrokkenheid ver gaat. Zo konden bezoekers op de website van De Standaard gisterochtend al via een link rechtstreeks naar het rouwregister surfen. “Dat hebben we al eerder gedaan, onder meer bij de dood van Yasmine”, zegt hoofdredacteur Bart Sturtewagen. “Morel is een verschijnsel dat je niet kunt negeren. Maar haar dood verandert wel iets: analyse wordt delicater. Haar overlijden zorgt voor gereserveerdheid.”

Dag Allemaal en TV Familie plannen voorlopig geen extra bijlages, grote concurrent Story trok wel alle registers open. “We hebben de hele nacht doorgewerkt om een extra editie rond te krijgen”, zegt hoofdredacteur Frederik De Swaef. Story brengt een special van liefst 32 pagina’s.

De openbare omroep VRT wil geen enkele commentaar geven over de aanpak van Morels overlijden, ook niet of de begrafenis zelf op het scherm komt. Vtm is dat alvast niet van plan. “Wij behandelen haar dood als elk ander nieuwsfeit”, zegt Nicholas Lataire, hoofdredacteur van de vtm-nieuwsdienst. “Natuurlijk zijn we voorbereid, maar het is niet dat er een groot plan klaar lag. We hebben de familie gevraagd om een reactie. Dat hebben ze geweigerd en dat respecteren we dan ook. We gaan niet op de stoep staan. Ook de begrafenis zal in het nieuws aan bod komen, als dat mag van de nabestaanden, maar we hebben niet overwogen om ze live uit te zenden.”

Cultus van de persoon

Het is een moeilijke evenwichtsoefening: als politica bleef de impact van Morel al bij al erg beperkt, maar ziek bereikte ze een sterrenstatus. “Politiek is een cultus van de persoon geworden”, meent Karl Verstrynge, docent media en ethiek aan de VUB. “Bij Morel speelde dat op een overdreven manier. Haar uiterlijk, haar welbespraaktheid, haar privéleven hebben van haar een ster gemaakt en of zij inhoudelijk veel te betekenen had, speelt dan geen rol meer.”

Verstrynge keek vreemd op toen hij dinsdagavond naar Klara luisterde en plots Mozart hoorde wijken van Morel. “Dat vind ik overdreven”, zegt hij. “Maar het valt niet tegen te houden. De tijdsgeest dwingt het af. En laten we niet flauw zijn: het grote publiek smaakt haar verhaal. Er is zeker ook een economisch motief. Zowel bij kwaliteitsmedia als bij andere.”

Morel is gestorven op de bühne en ook voordien was haar privéleven geen geheim. Ze had er geen enkele moeite mee om met haar zonen te poseren, om vakantiefoto’s vrij te geven of om openlijk te spreken over haar vechtscheiding. Gaat die openheid ook na haar overlijden door? Dat hangt volgens de hoofdredacteurs af van de familie. “We gaan zeker niet achter haar kinderen aan”, zegt Lataire. “Dat komt niet eens in ons op.” TV-Familie laat weten dat het “veel te vroeg is om de familie te contacteren”. Dag Allemaal en Story hebben wél al contact opgenomen met de familie. Om te condoleren en om te polsen naar een eerste reactie.

Franstalig België kan moeilijk anders dan wat verwonderd kijken naar het Vlaams mediageweld. “Bij de Franstalige kranten bleef het inderdaad bij een kort berichtje over haar dood”, zegt Beatrice Delvaux, hoofdredactrice van Le Soir. “We hebben een paar weken geleden een groot verhaal gebracht, maar daarmee is het ook gezegd. De naam Marie-Rose Morel doet niet veel belletjes rinkelen in Franstalig België.”