Direct naar artikelinhoud

Vlaamse films ‘Turquaze’ en ‘Adem’ veroveren festival van Montréal

Op het World Film Festival van Montréal in Canada beleefden de Vlaamse films Turquaze en Adem het voorbije weekend hun wereldpremière. Ze werden er enthousiast onthaald.

De Vlaams-Turkse productie Turquaze, het debuut van de Turkse Gentenaar Kadir Balci, kreeg lovende recensies in de Canadese pers en wordt getipt als een van de favorieten voor de publieksprijs. Turquaze gaat over drie broers die terugkeren naar Gent nadat ze in Istanbul hun vader begraven hebben. Ze proberen hun leven te hervatten, maar het wegvallen van een generatie zorgt ervoor dat kleine problemen aanzwellen tot grote crisissen. Nihat Altinkaya speelt de hoofdrol, daarnaast spelen ook Maaike Cafmeyer en Johan Heldenbergh mee.

Ook Adem, de eerste bioscoopfilm van Hans Van Nuffel rond de problematiek van mucoviscidose, kreeg zeer lovende kritieken in Montréal. Hij dingt mee in de officiële competitie. De film vertelt het aangrijpende verhaal van twee adolescenten die beiden een longtransplantatie nodig hebben om te overleven. De cast bestaat onder meer uit Stef Aerts, Wouter Hendrickx en Marie Vinck. Adem werd geproduceerd door A Private View, het productiehuis dat ook verantwoordelijk was voor het succesrijke Aanrijding in Moscou.