Direct naar artikelinhoud

Nieuwe hoogtepunt in politieke heibel Oekraïne

KIEV l De Oekraïense premier Julia Timosjenko heeft haar president Viktor Joesjtsjenko gevraagd om ontslag te nemen. Daarmee staat de politieke barometer in Oekraïne weer op storm, zoals zo vaak al in het recente verleden.

Timosjenko zegt bewijzen te hebben dat met medeweten van de president door vrienden en kennissen van hem tegen de Oekraïense munt gespeculeerd wordt. "De president van dit land werkt volgens het principe 'wat slechter is voor het land, is beter voor mij' en schept geld uit de ellende van het volk. Wel, zo'n president moet gewoon weg", zei de premier over haar staatshoofd.

Het is de zoveelste aanvaring tussen beide kemphanen, maar deze valt bijzonder slecht omdat het land voor een economische recessie staat en Rusland ook alweer eens gedreigd heeft de gaskraan voor Kiev dicht te draaien. De premier heeft het over vrienden van de president in de top van de omstreden Nadra Bank, die zou gebruikt zijn om tegen de nationale munt te speculeren, waardoor de hryvnia 12 procent tegenover de dollar heeft verloren.

Joesjtsjenko heeft de beschuldiging uiteraard van de hand gewezen en beschuldigt de premier een slecht economisch beleid te voeren. Dat is redelijk licht, nog niet zo lang geleden wierp hij Timosjenko zelfs 'hoogverraad' voor de voeten. Het zit er wel in dat Oekraïne een stormachtig jaareinde tegemoet gaat. Tegen 1 januari moet het een pak schulden betalen of gasleverancier Gazprom wil in opdracht van het Kremlin de kraan dichtdraaien.

De Russische regering heeft, als gevolg van de aanhoudende gasstrijd met Oekraïne, ook de EU al gewaarschuwd dat er mogelijk leveringsproblemen kunnen opduiken. Dat schrijft de Russische vicepremier Viktor Zoebkov in een brief aan de Europese Commissie en de 27 EU-lidstaten. De 'onredelijke houding' van Oekraïne kan mogelijk invloed hebben op de 'stabiliteit van de gasleveringen richting Europa', zo luidt het. Het grootste deel van het Russische gas dat voor Europa bestemd is, wordt via Oekraïne getransporteerd.

De Russische gasgigant Gazprom eist zowat 2 miljard dollar van Oekraïne tegen het einde van het jaar. Anders zou het bedrijf weigeren een nieuw contract te tekenen voor leveringen in 2009. Rusland heeft zich geëngageerd om mogelijke leveringsproblemen aan Europa te melden. Bij een vorige gasruzie tussen Moskou en Kiev, drie jaar geleden, waren er korte tijd onderbrekingen geweest van de levering van Russisch gas aan Europa.

(FS)

Premier Julia Timosjenko beschuldigt president Viktor Joesjtsjenko van medeweten aan speculatie tegen de eigen munt