Direct naar artikelinhoud

Bekaert verdedigt loonsverhoging De Graeve

Baron Paul Buysse, voorzitter van staaldraadgroep Bekaert, verdedigt de forse loonsverhoging voor zijn CEO Bert De Graeve. 'Hij heeft zijn doelstellingen gehaald.'

Eerst nog eens de cijfers. Het totale verloningspakket voor CEO Bert De Graeve voor het jaar 2011 klokte af op 1,78 miljoen euro, een derde meer dan een jaar eerder.

Dat de grote baas 33 procent opslag krijgt, komt bij de arbeiders over als een slag in het gezicht. De Graeve heeft nog maar enkele weken geleden een Belgische herstructurering aangekondigd, waarbij 609 banen zullen verdwijnen. Het sociale overleg daarover loopt nog. De woede was gisteren zo groot dat er een algemene staking uitbrak in het bedrijf.

De Graeve zelf was niet bereikbaar voor een reactie op de staking. Zelfs de doorgaans spraakzame voorzitter Paul Buysse was kort van stof, maar hij verdedigde wel de loonsverhoging voor zijn poulain. Het was Buysse die De Graeve wegplukte bij de VRT om eerst financieel directeur en daarna CEO te worden bij Bekaert.

Buysse: "Mijnheer De Graeve heeft zijn doelstellingen behaald. En wij hebben scrupuleus de regels gevolgd." Voor de rest wil hij niets meer over de ophef kwijt, "om het sociaal overleg sereen te laten verlopen".

Baron Buysse is de sleutelfiguur in het toplonenbeleid van Bekaert. Het is de raad van bestuur die de verloning van de CEO vastlegt, op advies van het bezoldigingscomité. Buysse is voorzitter van beide bestuursorganen. In het bezoldigingscomité zetelen verder nog de onafhankelijke bestuurders Alan Begg (VK) en Lady Barbara Thomas Judge (VS). Zij houden rekening met het verloningsbeleid bij de concurrentie. Het bezoldigingscomité is ook bepalend bij de toekenning van de optieplannen.

Opmerkelijk is dat zowel de vaste als de variabele vergoeding voor De Graeve steeg. Zijn vaste salaris springt van 694.038 euro in 2010 naar 831.000 euro vorig jaar, een verhoging met bijna 20 procent. Het jaarverslag geeft geen uitleg en verwijst naar "het contract tussen de CEO en het bedrijf dat op 18 januari 2006 afgesloten werd". Het is in elk geval niet zo dat De Graeves salaris elk jaar zo aangroeit. De stijging tussen 2010 en 2011 bleef beperkt tot 3,6 procent, wat neerkwam op een indexatie.

De loonsverhoging zal ongetwijfeld nazinderen in het overleg tussen sociale partners. De Graeve geldt als een Vlaamse captain of industry. Werk- geversorganisaties pleiten om de haverklap voor loonmatiging en de afschaffing van de loonindexering. Een stijging van het vaste loon met 20 procent lijkt daarmee in strijd te zijn.

Bonussen

Maar dat De Graeves totale loonpakket met een derde steeg, heeft vooral te maken met een spectaculaire stijging van de bonussen. Die klommen met 50 procent tot 715.000 euro. Dat bedrag is al in de loop van vorig jaar uitbetaald in cash.

Dat variabele deel wordt berekend via een wiskundige formule. Het omvat prestatiecriteria ('key performance indicators' of KPI) voor het jaar dat achter de rug is (in dit geval 2010) en voor een driejarige periode (2008-2010). "De KPI's zijn zowel gebaseerd op de bedrijfs- als op de individuele prestaties en zijn financieel en niet-financieel. Ze worden jaarlijks geëvalueerd door de raad van bestuur", zegt Bekaert over de eenjaarsbonus. Voor de driejaarsbonus wordt ook gekeken naar Bekaerts prestaties tegenover gelijkaardige concurrerende bedrijven.