Direct naar artikelinhoud

Angst voor politieke impasse na verkiezingen in Bulgarije

De conservatieve partij GERB heeft in Bulgarije de vervroegde parlementsverkiezingen gewonnen. Uit exitpolls blijkt dat een derde van de kiezers voor de partij van oud-premier Boiko Borissow gestemd heeft. De socialisten behalen 26 procent van de stemmen. Ook een aantal kleinere partijen komen in het parlement. Er wordt gevreesd voor een politieke impasse die de sociale crisis in het land nog erger zal maken.

In februari nam Borissow ontslag na straatprotest. Dagelijks betoogden tienduizenden tegen de lage lonen, corruptie en de besparingsmaatregelen van de conservatieve regering. Verwacht werd dat GERB een nipte overwinning in de wacht zou slepen. Na de bekendmaking van de exitpolls verzamelden zich in het centrum van Sofia betogers die protesteerden tegen "de nieuwe druk van een oud parlement".

De verkiezingen in het armste EU-land verliepen levendig. Nadat de politie zaterdag 350.000 nagemaakte stembiljetten onderschepte, werd gevreesd voor een onregelmatige stembusgang. Met die vervalste biljetten kon over 25 van de 240 parlementszetels beslist worden. Anderhalf uur voor het sluiten van de stembureaus lag de opkomst op 44 procent.