Direct naar artikelinhoud

Vlaamse regering vraagt gemeenten bijkomende sociale woningen te bouwen

De Vlaamse regering vraagt aan alle gemeenten om 9 procent aan sociale woningen te voorzien tegen 2023. 'De cijfers tonen aan dat er overal plaats is', stelt Vlaams Parlementslid Liesbeth Homans (N-VA).

In het kader van het zogenaamde grond- en pandendecreet wordt aan alle Vlaamse gemeenten een inspanning gevraagd voor het bouwen van extra sociale woningen. Concreet komt dit neer op 43.000 sociale woningen, 21.000 koopwoningen en 1.000 sociale kavels. Die moeten er zijn tegen 2023. Veel gemeenten achten dit onhaalbaar. Er is geen plaats, argumenteren zij.

Om meer zicht te krijgen op de actuele situatie, en de beschikbaarheid van bouwgronden, is het Register Onbebouwde Percelen een handig middel. De verzameling van de gegevens is monnikenwerk. De cijfers die het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) nu vrijgeeft, is een geactualiseerde lijst, weliswaar met beperkingen. Veel gemeenten hebben immers 'verouderde' inventarissen.

Hoe dan ook geven de cijfers nu wel al een duidelijke indicatie, meent N-VA-parlementslid Homans, die de gegevens opvroeg. "Ze tonen dat er wel degelijk plaats is in de gemeenten voor de bouw van woningen en ook voor sociale woningen. We hebben er altijd op gehamerd dat zowel alle steden en gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet enkel de grootsteden en de randgemeenten dus."

Vandaag beschikken 66 van de 309 Vlaamse Gemeenten nog altijd niet over een Register Onbebouwde Percelen, waardoor er ook geen zicht is op de beschikbaarheid van bouwgronden.

Opvallend daarbij is dat net veel van die gemeenten ver af zitten van de doelstelling die in het grond- en pandendecreet staat. 36 van de 66 gemeenten hebben minder dan 3 procent sociale woningen op hun grondgebied. Schilde in de provincie Antwerpen bijvoorbeeld telt maar 0,03 procent sociale woningen.

"Zeker gemeenten die onvoldoende sociale of betaalbare woningen hebben, moeten prioritair zo'n register opstellen", stelt Homans. "Ze kunnen daarvoor samenwerken met andere gemeenten."

Overheidsgronden

Bij de invoering van het grond- en pandenbeleid is ook gevraagd aan de gemeenten om in hun register aan te geven welke gronden in handen zijn van de overheden en van semipublieke rechtspersonen. Vooral deze bouwgronden zijn geschikt om er op relatief korte termijn sociale woningen op te zetten.

Maar ook die gegevens worden zeker nog niet door alle gemeenten bijgehouden. 4.689 gronden zijn momenteel effectief ingeschreven als bezit van bestuurlijke overheden, 693 gronden semipubliek.