Direct naar artikelinhoud

Aanslag werpt schaduw op vredesdialoog in Midden-Oosten

Na een breuk die 22 maanden duurde, worden morgen de vredesgesprekken tussen Israëli’s en Palestijnen hernomen. Maar een aanslag in Hebron zou roet in het eten kunnen gooien.

De hervatting van de gesprekken gebeurt na maandenlange bemiddeling en forse druk door de regering-Obama. Opgemerkte aanwezige is Gamal Moebarak, de jongste zoon van de Egyptische president. Dat kan een eerste signaal zijn dat zijn vader Hosni in hem een opvolger ziet. Het 82-jarige staatshoofd sukkelt al een tijd met zijn gezondheid en het is niet zeker of hij volgend jaar nog zal meedingen naar een zesde ambtstermijn. Tot nu toe had Hosni Moebarak zijn zoon nooit betrokken bij diplomatieke topgesprekken. Naast de beide Egyptenaren zijn ook de Israëlische premier Netanyahu, de Palestijnse president Abbas en de Jordaanse koning Abdullah in Washington aanwezig.

Men mag aannemen dat de gesprekken maanden, zo niet langer, zullen duren. Tenminste als het al niet snel tot een breuk komt. Premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de principes naar voren geschoven voor een vredesakkoord met de Palestijnen. De erkenning van Israël als Joodse staat is het belangrijkste. De vastlegging van de grenzen, het toekomstige statuut van Jeruzalem en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen zijn andere knelpunten.

“Het eerste principe is de erkenning van Israël als de staat van het Joodse volk”, verklaarde Netanyahu. Daarmee maakt hij duidelijk dat de Palestijnen niet te veel moeten verwachten van een mogelijk recht op terugkeer van diegenen die hun land zijn ontvlucht na 1948. Ten tweede moeten er concrete veiligheidsmaatregelen komen om te vermijden dat de Westelijke Jordaanoever een tweede Gaza wordt.

Maar mogelijk worden de besprekingen al meteen overschaduwd door de aanslag die gisteravond in Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever is gepleegd. Daarbij zijn vier Israëli’s gedood, aldus de Israëlische legerradio. Onbekenden openden rond 18.30 uur Belgische tijd het vuur op een auto bij het binnenrijden van het kolonistenbolwerk Kiryat Arba bij Hebron. Onder de dodelijke slachtoffers zou een zwangere vrouw zijn. (FS)