Direct naar artikelinhoud

Puzzel benoemingen valt op zijn plaats

De federale regering probeert vandaag de discussie over de topbenoemingen te beslechten. De puzzel is zo goed als klaar, al kan het spel rond de NMBS het bord nog grondig door elkaar schudden.

Twee keer komt de kern vandaag bijeen. Twee kansen zijn dat om de vijf topbenoemingen, die de federale regering nu al een eeuwigheid laat aanslepen, eindelijk af te ronden. Morgen volgt een eventuele allerlaatste kans om het hele voorbereidende werk van de betrokken kabinetten van Koen Geens (CD&V), Melchior Wathelet (cdH) en Jean-Pascal labille (PS) ook voor het zomerreces klaar te krijgen. Een kabinetschef hoopt alvast erg dat het lukt. "Iedereen weet dat het geen zin heeft om deze kwestie nog te laten aanslepen tot na de zomer. Het gaat er niet plots makkelijker op worden."

Vraag is of de regering het gaat houden bij de aanstelling van enkel de nieuwe CEO's van de NMBS, Infrabel, Belgocontrol en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Wellicht zullen ook de benoemingen van de voorzitters van diezelfde overheidsbedrijven in één adem behandeld worden. Kwestie van de politieke evenwichten allemaal zou nauwgezet mogelijk te kunnen inschatten.

Voor een aantal toekomstige CEO's is de zaak al zo goed als beklonken. Johan Decuyper, kabinetschef van CD&V-staatssecretaris Hendrik Bogaert, mag zijn stoel bij Belgocontrol bijvoorbeeld al voorverwarmen. De steun voor de huidige CEO Jean-Claude Tintin (PS) is immers niet al te fameus. Daarnaast aast CD&V ook op het voorzitterschap van Belgacom voor oud-minister Stefaan De Clerck. Een argument dat andere partijen proberen uit te buiten. Ook Frans van Daele, de wellicht nieuwe kabinetschef van toekomstig koning Filip, proberen ze in diezelfde logica op het conto van CD&V te schrijven om zo zelf meer kans te maken op de "echt belangrijke" posten.

Bij de FPIM bestaat er eveneens nog weinig discussie. Die post blijft voor Koen Van Loo, ex-kabinetschef van Didier Reynders (MR) en zelf van Open Vld-signatuur. Het feit dat Olivier Henin, huidig kabinetschef van Reynders ook op het lijstje kandidaten prijkt, was enkel een strategische zet om ervoor te zorgen dat Luc Lallemand geen gooi naar dat CEO-schap zou kunnen doen. Op die manier kan Lallemand enkel in aanmerking komen voor zijn huidige job bij Infrabel en kan de PS niet anders dan haar pion daar verdedigen.

Nieuwe NMBS

Nochtans heeft de minister van Overheidsbedrijven (en eveneens PS'er) Jean-Pascal Labille, al laten verstaan dat hij bij de NMBS een breuk met het verleden wil. Lees: de drie huidige CEO's ziet hij liever vertrekken. En hoewel ze alledrie kandidaat zijn om te blijven, zal een van hen dat sowieso moeten doen aangezien de NMBS van een drieledige structuur naar een tweesporenbeleid gaat.

Voor Jannie Haek bestaat er een uitwijkmogelijkheid. Hij is goed in de running om de liberaal Ivan Pittevils, die dicht bij zijn pensioen staat, op te volgen aan het hoofd van de Nationale Loterij. Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a), de ex-patron van Haek, kan hier in ieder geval een een-tweetje opzetten met zijn partner in crime Didier Reynders. De liberaal wil maar al te graag zijn vertrouweling Jean-Claude Fontinoy op post houden als voorzitter van de NMBS.

Maar zelfs als dat lukt, is het nog niet gezegd dat Marc Descheemaecker gebeiteld zit. Ondanks zijn niet onbesproken rol in de Fyra-affaire wil die toch graag aan boord blijven bij de NMBS. Het is echter zeer de vraag of Open Vld daar ook in zal slagen.