Direct naar artikelinhoud

Iedereen kent Ariane, niemand weet wie ze is

Iedereen die haar ziet, heeft een déjà vu. Er is een Facebookpagina over haar en nu ook een boek. Ariane is 's werelds meest gebruikte fotomodel in reclamecampagnes. Maar niemand weet wie ze is.

Misschien duikt ze ook al lang in België op. Zeker weten doen we dat niet. Wel zeker is dat Ariane opgang maakt in Nederland. Op de Facebookpagina 'Ariane - The Overexposed Stock Image Model' posten steeds meer Nederlanders foto's van reclamecampagnes waarvoor fotomodel Ariane - familienaam onbekend - haar gezicht leent. Taaltrainingen, cadeaus in multimedia, een proteïnedieet, een wellnesscentrum of touroperators: aan Arianes glimlach zal het niet gelegen hebben als de koper zich niet aangesproken voelt.

Ariane is een mysterie. En ook weer niet. Overal ter wereld kom je haar tegen. Vooral in Thailand, Maleisië en de Filippijnen zou ze populair zijn. Van printers tot cornflakes, van tv-spots tot affiches of artikels in de krant: ook u moet de 'girl next door met perfect gebit' al eens gezien hebben. Meer dan vierduizend foto's zouden er van haar te vinden zijn in fotodatabanken als Shutterstock en iStock.

En toch weet niemand wie ze echt is. Ariane zou erg op haar privacy gesteld staan. Interviews geeft ze niet. Het enige wat van haar geweten is, is dat ze in Canada woont, dat ze samen met een fotograaf die Martin heet een fotostudio heeft, en dat ze de dochter is van een Frans-Canadese vader en een Chinese moeder. Die gemengde afkomst zorgt er waarschijnlijk voor dat Ariane zo succesvol is op zowel de Aziatische als de westerse markt.

Geen selfies nodig

Maar er is meer. Sinds kort kan de diehard Arianefan haar ook in huis halen. Angelo V. Suarez, een zelfverklaarde Filippijnse dichter, schreef een boek over haar. Nu ja, een boek. Ariane: a stock epic bestaat uit bijschriften die de foto's vergezellen waarop Ariane te zien is. Zelf noemt Suarez zijn creatie 'een gedicht'. "Geen enkel bijschrift is bewerkt: alle typografische fouten, herhalingen en fouten bleven staan. Je zou kunnen zeggen dat dit boek een studie is van bijschriften."

Voor liefhebbers van nonsensicale poëzie, of voor mensen die graag foute cadeaus geven op het einde van het jaar: het ding is gratis te downloaden op lulu.com.

Minder rabiate bewonderaars van Ariane kunnen terecht op haar Facebook-pagina en daar foto's posten van haar op een affiche, in een tijdschrift of commercial. Eén ding is zeker: selfies hoeft Ariane niet te nemen om zichzelf te zien.