Direct naar artikelinhoud

Gemeentelijke Holding opnieuw in nauwe schoentjes

Als het aandeel Dexia verder blijft dalen, heeft de Gemeentelijke Holding, de op een na grootste aandeelhouder van de bank, opnieuw financiële steun nodig.

De Gemeentelijke Holding moest in volle financiële crisis Dexia ondersteunen en leende daarvoor. Als onderpand voor die leningen gebruikte de Holding haar Dexia-aandelen. Maar nu hun koers verder blijft dalen, vragen de banken extra onderpand. Dat is het geval voor BNP Paribas Fortis en ING, meldde De Tijd. Zakenbank Leonardo, die in opdracht van de regionale regeringen werkt, bezorgde hierover een brief aan de drie gewesten.

Francis Vermeiren, de voorzitter van de Holding en Open Vld-burgemeester van Zaventem, is zeer ontstemd door het uitlekken van de vertrouwelijke informatie. Het is ook vrij pijnlijk, aangezien hij maandag nog had verklaard dat er voorlopig geen redenen waren om bijkomende maatregelen te nemen. "Maar dit is geen grote verrassing voor ons. Leonardo heeft haar brief opgesteld op basis van informatie die wij hebben doorgespeeld", zegt Vermeiren.

"We moeten elkaar geen Liesbeth noemen. Zolang het aandeel onder 2,5 à 2 euro staat, moeten we de zaken op de voet volgen. Dinsdag komt een werkgroep bijeen. Dat gaat de zaken niet oplossen, maar die werkgroep kan wel opvolgen of onze waarborgen nog hoog genoeg zijn."

Kredietlijn

De Holding lijdt al langer onder de aanhoudend zwakke koers van Dexia. Ruim 80 procent van de financiële vaste activa zit in Dexia. Door de daling van dat aandeel moest de Holding recentelijk extra onderpand aan de banken geven in de vorm van Dexia-aandelen en ruim 10 miljoen euro cash. Dat geld kwam van een kredietlijn van Dexia Bank. Daardoor zakte die lijn van 65 miljoen euro naar ongeveer 55 miljoen. Leonardo verwacht dat die mogelijk verder zal dalen tot zo'n 40 miljoen euro, omdat BNP Paribas Fortis binnenkort weer zou aankloppen voor extra onderpand.

Eind juni verhoogden de regionale regeringen al hun waarborg voor een periode van zes maanden van 125 naar 450 miljoen euro. De helft daarvan (225 miljoen euro) was voor rekening van Vlaanderen, 157,5 miljoen euro voor Wallonië en 67,5 miljoen euro voor Brussel.

Extra garanties

De gewesten koppelden strenge voorwaarden aan de hogere waarborg. Zo moest de Holding haar diversificatieprogramma stoppen en haar desinvesteringsprogramma met het oog op schuldvermindering uitvoeren. Tijdens de looptijd van de garantie kon evenmin dividenden toekennen of uitbetalen. Dat was slecht nieuws voor de steden en de gemeenten die aandeelhouder zijn van de Holding.

Leonardo meent dat de 450 miljoen euro gewestwaarborgen onvoldoende zijn. "Als de koers van Dexia op het huidige niveau blijft, zal de Holding waarschijnlijk voor circa 100 miljoen extra garanties vragen", schrijft Leonardo. Het is nog niet duidelijk of de Holding die extra garanties zal vragen.