Direct naar artikelinhoud

'Eén op de acht Japanse scholieres zit in prostitutie'

Geeft 13 procent van de Japanse middelbare scholieres zich over aan 'betaald daten', veelal eindigend in seks? De Nederlandse juriste Maud de Boer-Buquicchio, speciaal VN-rapporteur voor kinderprostitutie, heeft met die bewering de woede van de Japanse regering over zich afgeroepen.

"Ongepast en extreem spijtig", zo noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken de uitlating van De Boer, die zich beriep op niet nader aangeduide "openbare bronnen".

De felle reactie geeft vooral aan dat de 70-jarige De Boer een open zenuw heeft geraakt in een land waar veel mannen een gang naar prostituees normaal vinden en waar kinderporno in mangastrips nog altijd wordt getolereerd. Het verschijnsel van 'betaald daten' maakt deel uit van wat wel de 'JK-industrie' wordt genoemd, waarbij 'JK' staat voor 'joshi kosei', oftewel middelbare scholieres. Meisjes op straat delen folders uit aan mannen met een uitnodiging voor een 'JK-wandeling', waarbij de bestemming veelal een hotelkamer is. Andere eufemismen zijn de 'verfrisbusiness' of 'waarzeggen'.

"Het begin kan relatief onschuldig zijn", stelde rapporteur De Boer na ruim een week lang onderzoek in Tokio, Osaka en Okinawa, maar het mondt vaak uit in seks tegen betaling. Zij vindt dat de autoriteiten onvoldoende doen om deze seks met minderjarigen aan te pakken - een nalatigheid die de Amerikaanse regering vorig jaar spijkerhard verwoordde door te stellen dat "de Japanse regering doorgaat met het faciliteren van prostitutie van Japanse kinderen".

Hoe groot het verschijnsel precies is, laat zich lastig vangen. "Leugenaar, leugenaar", loeiden Japanse twitteraars na de bewering van De Boer dat één op de acht schoolmeisjes zich ermee zou inlaten. Maar volgens de Tokiose activiste Yumeno Nito, een twintiger die zelf een tijdlang op straat zwierf en die een hulporganisatie voor meisjes runt, is de JK-industrie in de voorbije jaren alleen maar gegroeid. Terwijl de klantenwerving zich voorheen vooral in het duister afspeelde, worden diensten nu in het volle daglicht aangeboden, zo vertelde ze de krant Asahi Shimbun. Bovendien gaat het niet langer alleen maar om dakloze of anderszins in problemen verkerende meisjes: "Ik ben geschrokken door het aantal gewone meisjes in de JK-industrie (...) Ze zijn weerloos en onderwereldtypes zijn er snel bij om dat uit te buiten."

Scholen en toezichthouders hebben volgens haar het nakijken tegen de charmes en beloftes van ronselaars.

De organisatoren en de mannen die seks met minderjarige meisjes hebben, hoeven ook nauwelijks iets te vrezen. "In de paar gevallen dat het tot vervolging is gekomen, werden voorwaardelijke straffen gegeven of lage boetes", luidde de kritiek van De Boer op een persconferentie in Tokio.