Direct naar artikelinhoud

BART STEENHAUT

Ligt het aan de crisis, aan het aanhoudende winterweer of zit het gewoon in onze volksaard ingebakken? Feit is dat nogal wat Vlamingen een flink eind weg kunnen zeuren als ze even niets beters om handen hebben. De voorbije week kwam bijvoorbeeld aan het licht dat de openbare omroep het voorbije jaar liefst vier keer meer klachten over de schermgezichten van de VRT had ontvangen dan de twaalf maanden ervoor.

Op zich valt het uiteraard aan te moedigen dat we het qua mondigheid steeds minder tegen onze Nederlandse bovenburen moeten afleggen, ware het niet dat het niveau van die grieven doorgaans complexloos met het bodemniveau flirt. Meer dan vijfduizend kijkers voelden zich kennelijk zodanig in het kruis getast dat ze niet aan de drang konden weerstaan om in hun pen te klimmen. Naast de omroepsters, stuk voor stuk ideale schoondochters, wat mij betreft, bleken vooral Sabine Hagedoren en Ben Crabbé de kop van Jut. Bij die laatste kon ik me daar overigens nog wel wat bij voorstellen.

Nu zou het nooit spontaan in me opkomen om zomaar de verdediging van Crabbé op me te nemen - ieder heeft zijn eigen tolerantiegrens, en we hebben het tenslotte over de voormalige drummer van De Kreuners - maar wie naar Blokken kijkt in de hoop er een schijnje serieux aan te treffen, is vast nog beter af bij de reclameblokken op VIER. Blokken biedt inmiddels al vierduizend afleveringen lang de beste garantie dat je vlak voor Het journaal nog gauw een bak flauwiteiten over je krijgt uitgestort, zodat je nog wat murw in de zetel hangt wanneer even later de bloederige beelden uit Syrië (of haast even erg: een interview met Pieter De Crem) in je maag worden gesplitst.

Maar kennelijk zijn er ook kijkers die tijd genoeg hebben om zich geschoffeerd te voelen door de kledij van Sabine. Haar bloesje hoeft maar iets te zomers af te kleden als ze vertelt dat er weer sneeuw op til is, en je hebt gegarandeerd een paar misnoegden die daar aanstoot aan nemen. Wie zijn die mensen? Hoe vullen ze hun dagen? En waarom?

Even dacht ik nog een oplossing in de aanbieding te hebben: laat de weervrouw - naar buitenlands model - gewoon topless over hogedrukgebieden vertellen. Maar zelfs dan kun je met de ogen dicht voorspellen dat er gehannes van komt. Want voor de enen zullen de borsten te hoog in beeld verschijnen, en voor de andere te laag. Er zouden - kop eraf - meteen klachten binnenlopen mocht de cupmaat te groot uitvallen. En links en rechts heb je dan vast nog iemand die zich dik maakt omdat een handjevol toch écht wel te weinig is, zéker als je een uur voordien nog Ben Crabbé over je heen hebt gekregen. Er is kortom geen beginnen aan.

Schermgezichten afvoeren dan maar? Dan krijgt de ombudsdienst van de VRT vast weer sakkeraars in de mailbox die vinden dat de openbare omroep er nu echt zijn laatste restje persoonlijkheid bij is ingeschoten. Gelukkig kan je een televisietoestel ook gewoon af zetten. Op naar buiten. Al is het verdomd koud voor deze tijd van het jaar. En is het nu toch echt wel genoeg geweest met die gruwelijke sneeuw. Maar goed nog even geduld, want het gerucht gaat dat de zomer eraan komt. Iets om naar uit te kijken. Kan er weer geklaagd worden dat het veel te warm is. En dat blijkt dan de schuld van Sabine, uiteraard. Van wie anders?