Direct naar artikelinhoud

Sociale partners bereiken op de valreep akkoord

Vanaf 1 april kunnen de werkgeverslasten verlaagd worden en de minimumlonen naar omhoog. De sociale partners bereikten binnen de Nationale Arbeidsraad overeenstemming. De deadline werd nipt gehaald.

Het scheelde niet veel, maar de sociale partners zijn erin geslaagd om de strijdbijl te begraven en althans binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) een consensus te bereiken. Binnen dat orgaan moesten de miniakkoorden die de Groep van Tien had bereikt, een advies krijgen. Zonder dat advies, geen handtekening van de regering. Dat euvel is nu van de baan, lieten verschillende partners uit de NAR weten. De regering krijgt nu alles op haar bord, en zou de adviezen weldra kunnen goedkeuren.

"De regering kan voort", aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Naar verluidt is de goedkeuring voorzien voor vrijdag, liet ACLVB-topman Jan Vercamst dan weer weten. Daardoor kan in principe de afspraak overeind blijven dat vanaf 1 april de werkgevers een lastenverlaging krijgen en de werknemers met een minimumloon netto iets meer zullen overhouden.

Loonbevriezing

Tegelijk moet ook groen licht worden gegeven voor het optrekken van sociale uitkeringen als de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen, een aanpassing van de flexibilisering (overuren) en de omstreden loonbevriezing.

Het zag er lange tijd niet zo goed uit, omdat zowel de vakbonden als de werkgevers tot twee keer toe de goedkeuring binnen de NAR blokkeerden. Dinsdag nog besloten de sociale partners voor de tweede keer in amper een week tijd de ondertekening uit te stellen. Dat zou vooral te maken hebben met het moeilijke dossier rond het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden. Het Grondwettelijke Hof eist tegen 8 juli om werk te maken van de harmonisering van beide statuten. Vorige week eindigde het tripartite overleg tussen de regering en de sociale partners. De regering zal pas na de paasvakantie het dossier behandelen in de kern.