Direct naar artikelinhoud

Chinese politie rolt grootste trainingscentrum voor hackers op

PEKINGl De Chinese politie heeft het grootste trainingscentrum voor Black Hat-hackers in het land opgerold. Er zijn drie arrestaties verricht. De community bestond uit bijna 200.000 leden. De drie stonden aan het roer van het Black Hawk Safety Net, een organisatie die online diensten aanbood voor het uitvoeren van cyberaanvallen. Dit is sinds kort bij wet verboden in China. Naast de verrichte arrestaties werd ook zo’n 170.000 euro aan kapitaal bevroren, zo bericht China Daily.

Via de site van het Black Hawk Safety Net werden openlijk leden gerekruteerd en werd er gedoceerd in het maken van zogenaamde Trojaanse paarden, programma’s die hackers toegang verschaffen tot computers van derden. Sinds de oprichting in 2005 heeft de beweging bijna 200.000 geregistreerde leden verworven. Over de identiteit van de leden en de mate waarin het gaat over overheidswerknemers die hun kennis in dienst stellen van de overheid, is niets bekend. Bij het oprollen van de site zijn negen webservers, vijf computers en een auto in beslag genomen. Ook alle sites die werden gerund door de groepering zijn van het net gehaald. In de afgelopen vijf jaar hebben de hackers meer dan 1 miljoen dollar binnengehaald aan contributies. Tegen betaling kregen de hackers in spe les in het schrijven en gebruiken van software om accountgegevens te stelen. Die opleidingen konden aardig wat kosten, een anoniem lid had het over 1.000 tot 2.000 euro. Ter vergelijking: het gemiddelde loon van rurale migranten bedraagt 70 tot 100 euro, dat van opgeleide stedelingen 300 tot 1.000 euro. De aanhoudingen worden op dit moment niet gelinkt aan de hackersaanvallen op Google en andere grote Amerikaanse bedrijven. Die aanvallen kwamen volgens de zoekgigant uit China. Het zijn Chinese hackers die ervoor zorgen dat China naar eigen zeggen het grootste slachtoffer van cybercriminaliteit is. Het afgelopen jaar onderzocht de politie meer dan tweeduizend aanvallen van hackers. De politie loste 476 hackerincidenten op en er werden 1.057 criminelen gearresteerd. Pas in 2009 werd in China het binnendringen van computersystemen strafbaar gemaakt. Ook het verspreiden van software om computers mee te hacken of te besturen werd toen verboden. Volgens rechtenprofessor Yu Zhigang vullen de nieuwe wetten een vacuüm op in het Chinese rechtssysteem.

Hacken is in China de voorbije jaren een lucratieve bezigheid geworden. Er zijn conferenties voor hackers, cursussen voor hackers en tijdschriften met namen als Hacker X Files en Hacker Defense vol tips over het bouwen van Trojaanse paarden en handleidingen voor het inbreken op computers. Met 340 miljoen internetgebruikers en een duizelingwekkend grote markt voor online gaming is de Chinese jeugd bij uitstek geschikt voor het hackerdom.