Direct naar artikelinhoud

Voorrang aan een lage ecologische voetafdruk

Het aantrekken van buitenlandse investeerders draait niet alleen om betaalbare loonkosten of goed geschoolde werknemers. Om buitenlandse bedrijven ervan te overtuigen om te investeren in ons land, is ook levenskwaliteit van groot belang. België heeft veel troeven ter zake, maar op het vlak van milieu hebben we een grote achterstand in te lopen.

Als het op levenskwaliteit aankomt, scoort België zeer goed. Dat blijkt andermaal uit de Better Life Index, die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) gisteren over een 30-tal industrielanden publiceerde.

Met geld koop je geen geluk, maar het is wel een belangrijk middel om een hogere levenskwaliteit te bereiken. Met een gemiddeld inkomen van 26.874 dollar per jaar, komt België boven het OESO-gemiddelde van 23.074 dollar.

Mensen in België werken 1.577 uur per jaar. Ook dat is minder dan het OESO-gemiddelde van 1.776 uur. Slechts 4 procent van de Belgische werknemers zegt zeer lange werkdagen te maken. In de OESO-landen ligt dat percentage op 9 procent.

De levensverwachting in België ligt op 81 jaar, een jaar hoger dan het OESO-gemiddelde. Ook andere paramaters getuigen van een hogere levenskwaliteit in België, tot groot plezier van de vele buitenlandse werknemers en hun gezinnen in ons land. België wordt geprezen voor zijn ruim aanbod aan internationale scholen, culturele activiteiten, gastronomie en onze Bourgondische manier van wonen.

En toch, staat onze levenskwaliteit onder druk. Vooral op het vlak van milieu laten we heel wat steken vallen. De concentratie fijn stof is in België van de hoogste in heel Europa. We kruipen met zijn allen zo graag in de wagen, dat we meer stil staan dan rijden.

En met die huizenkwaliteit valt het ook niet echt mee. Het Belgische huizenpark behoort tot het slechtst geïsoleerde van Europa. Heel wat woningen zijn rijp voor de sloop mochten ze moeten voldoen aan de strengere isolatienormen, die Europa tegen 2020 stelt.

In jaarlijkse lijstjes over levenskwaliteit zoals de Human Development Index of de World Database of Happiness staat België nog in de top-20, maar onze zware ecologische voetafdruk breekt ons zuur op in de Happy Planet Index.

In dat lijstje dat peilt naar de plek waar de gelukkigste mensen op aarde zijn, staat België op een weinig benijdenswaardige 107de plaats.

Nummer één in de lijst van de Happy Planet is Costa Rica. Een lage ecologische voetafdruk is blijkbaar een voorwaarde voor geluk. België heeft nog een lange weg af te leggen om zo ver te geraken.