Direct naar artikelinhoud

John Kerry op vredesmissie in Midden-Oosten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bracht een blitzbezoek aan Egypte. Het was het begin van een meerdaagse reis door het Midden-Oosten.

Op het programma van zijn kort bezoek stonden gesprekken met de Egyptische interim-president Adli Mansour en minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmi. Het is het eerste bezoek van een hoge Amerikaanse politicus aan Egypte, sinds het leger in juli de islamistische president Mohammed Morsi heeft afgezet.

Kerry bepleitte de noodzakelijkheid van een terugkeer naar de democratie en vrije verkiezingen. Hij erkent de interim-regering als gesprekspartner maar kwam niet terug op een beslissing van Washington om 260 miljoen dollar aan hulp te schrappen alsook een wapenlevering van tanks, gevechtsvliegtuigen, helikopters en raketten.

Kerry's bezoek kwam er net een dag voor het proces in Caïro tegen Morsi begint. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de afgezette president van aanzetting tot het doden van demonstranten uit de oppositie.

Kerry reisde gisteren nog door naar de Saoedische hoofd- stad Riyad. De Amerikaanse buitenlandminister zal ook Israël en Jordanië bezoeken. Of hij in de regio enkele stappen richting vrede kan zetten, valt te betwijfelen. Israël zorgt immers opnieuw voor verhoogde spanning omdat het de bouw van een nieuwe veiligheidsmuur aan de grens met Jordanië aankondigt. Israëls premier Benjamin Netanyahu maakte dat nieuws gisteren bekend.

Volgens de Israëlische krant Maariv vormt de aanleiding voor die beslissing dat Israël, ook in de marge van een vredesregeling met de Palestijnen, een militaire aanwezigheid in de Jordaanvlakte wil behouden. De Palestijnen wijzen dit af.

Syrische vluchtelingen

Tijdens de kabinetszitting van het weekend zei Netanyahu dat Israël als voorwaarde voor een vredesakkoord met de Palestijnen vasthoudt aan gepaste veiligheidsmaatregelen. "De veiligheidsgrens van Israël zal verder langs de Jordaan verlopen", zei de regeringsleider.

Maariv had vorige maand bericht dat de Israëlische eis voor een militaire aanwezigheid op de Jordaanvlakte een crisis had veroorzaakt in de eind juli hervatte vredesgesprekken. Een officiële bevestiging daarvoor is er niet. Een van de redenen voor de geplande bouw van een veiligheidsmuur is de stroom Syrische vluchtelingen in buurland Jordanië, schreef de krant.

De Israëlische muur op de Westelijke Jordaanoever is internationaal erg omstreden. Ook langs de grens met Egypte bouwt Israël sinds jaren een sperzone om gewapende aanvallers, smokkelaars en vluchtelingen uit Afrika tegen te houden.

Israël heeft gisteren bovendien aanbestedingen uitgeschreven voor 1.859 kolonistenwoningen in bezet Palestijns gebied, zo heeft de ngo Vrede Nu gemeld. Het gaat om 828 woningen in Oost-Jeruzalem en 1.031 op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen willen de nieuwe bouwplannen bij Kerry te berde brengen en dreigen er ook mee aan te kloppen bij de Veiligheids- raad van de Verenigde Naties.