Direct naar artikelinhoud

Iedereen tegen plan om spaarboekjes te belasten

Het fiscale voordeel op spaarboekjes afschaffen: theoretisch is het ongetwijfeld een interessant onderwerp, maar op een moment dat het vertrouwen in de economie op een dieptepunt staat, is het geen verstandig signaal.

Hoewel het nauwelijks iets opbrengt, blijft de Belg massaal geld op spaarboekjes parkeren. Er is niet alleen de overheidsgarantie tot 100.000 euro, maar ook een fiscaal voordeel. Op de eerste 1.880 euro interest die een spaarboekje opbrengt, moet geen belastingen betaald worden. Omdat er geen controle is op het aantal spaarboekjes waarvoor die vrijstelling wordt geclaimd, is het mogelijk verschillende boekjes te openen en telkens van de vrijstelling te genieten.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) loste het voorbije weekend in interviews met De Standaard en La Libre Belgique een schot voor de boeg. Hij verwees onder meer naar een ontwerpadvies over de splitsing van banken dat de Nationale Bank vorig jaar opstelde. Daarin werd voorgesteld "de spaarsubsidiëring met betrekking tot instrumenten neutraler te maken, ter verruiming van de kanalen waarlangs Belgische spaargelden kunnen worden geïnvesteerd in de economie".

Versta: schaf de fiscale vrijstelling van intresten op spaarboekjes af en verander het in een vrijstelling voor spaarproducten op langere termijn. Op die manier kan de naar schatting 240 miljard euro die op spaarboekjes geparkeerd staat, makkelijker in de economie worden gepompt.

Voorlopig voorstel

Het proefballonnetje was nauwelijks opgelaten of het werd door de hele Wetstraat afgeknald. "Geen sprake van om het fiscale voordeel voor de spaarder te beknotten", reageerde Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. "Niet de spaarder is het probleem, maar het instabiele fiscale klimaat." Ook voor sp.a-voorzitter Bruno Tobback kan niet aan het spaarboekje geraakt worden. "Dat hebben we al anderhalf jaar geleden bij de regeringsvorming gezegd", klonk het. "De minister van Financiën jaagt andermaal de foute mensen schrik aan, en stelt de foute mensen gerust."

Volgens de N-VA wijst alles erop dat de regering opnieuw creatief op zoek is naar belastingverhogingen. "Wie werkt, spaart en onderneemt, moet er weer aan geloven. Ondertussen zijn de overheidsuitgaven wel gestegen tot 54 procent van het bruto binnenlands product. Wanneer gaat deze regering eens creatief zijn op het vlak van besparingen", vroeg Kamerfractievoorzitter Jan Jambon zich af. Aan Franstalige kant kreeg Geens evenmin steun. Alle partijen brandden zijn idee af.

Op het kabinet-Financiën reageerden ze verbaasd op de heisa en wordt ontkend dat Geens het fiscale voordeel op spaarboekjes wil afschaffen. "De minister heeft enkel gezegd dat er een voorstel van de Nationale Bank is en dat die de regering probeert te overtuigen. Hij heeft voorts opgemerkt dat het om een voorlopig voorstel gaat, dat niet van hem komt, niet definitief is en politiek zeer gevoelig ligt."

"De conclusie die De Standaard uit het interview getrokken heeft, klopt niet", benadrukt de woordvoerster van de minister. "Het beste bewijs daarvan is dat La Libre niet schrijft dat de minister de roerende voorheffing op spaarboekjes op 15 procent wil brengen." Op de vraag of Geens nu voor of tegen het idee is om de fiscale vrijstelling af te schaffen, komt evenwel geen antwoord. "Daar spreekt de minister zich niet over uit", klinkt het.

Koopkracht

Het is zeker niet idioot om na te denken over manieren om de tientallen miljarden te activeren die een slapend bestaan leiden op de Belgische spaarboekjes. Moet de overheid een systeem steunen waardoor de koopkracht van de burgers daalt? Voor de spaarder brengt een boekje immers niet genoeg op om de inflatie te compenseren. Door het daarop te parkeren, wordt uw spaargeld met andere woorden minder in plaats van meer waard. Het fiscale voordeel verschuiven naar volksleningen of pensioensparen kan de economie meer ten goede komen.

Zelfs als er van uit wordt gegaan dat de minister niet op zoek is naar een manier om zo makkelijk mogelijk het gat in de begroting dicht te rijden, dan nog is het oplaten van vrijblijvende proefballonnetjes over de behandeling van spaargeld weinig zinvol.

Een van de grootste problemen vandaag is immers een gebrek aan vertrouwen. Niet alleen in de banken en de economische vooruitzichten, maar ook in het beleid. De afwikkeling van de crisis in Cyprus en het signaal geven dat spaarders mee zouden kunnen betalen voor de redding van de banken, was niet de beste manier om dat vertrouwen op te krikken.

Burgers het idee geven dat het spaarboekje het volgende is dat in het belastingvizier komt, is dat evenmin.