Direct naar artikelinhoud

VS-minister van Justitie: ‘Dood Bin Laden was geen moord’

Amerikaans minister van Justitie Eric Holder heeft in een interview met de BBC gezegd dat Bin Laden gedood is, en niet vermoord. Daarmee reageert hij op de beschuldiging van de zonen van Osama, die beweren dat hun vader willekeurig geëxecuteerd zou zijn.

Holder benadrukt dat de operatie een missie was om Bin Laden gevangen te nemen of te doden. Als hij zich had overgegeven, zou dat geaccepteerd zijn. De bescherming van de troepen die de operatie uitvoerden, stond echter centraal. “Het was een man die gezworen had dat hij nooit levend zou worden gevat, er waren aanwijzingen dat hij misschien explosieven op zich had, dat er wapens konden zijn in het vertrek” waar hij zich bevond, aldus de minister. De troepen hebben volgens hem op een correcte manier gereageerd in de afwezigheid van een duidelijke intentie tot overgave. Holder stelde ook dat de operatie een “daad van legitieme nationale verdediging” was, aangezien het internationaal recht toelaat vijandelijke leiders te viseren.

Bij de operatie hebben de elitetroepen ook informatiebestanden uit Osama’s verblijf meegenomen. Dat materiaal stellen ze nu ter beschikking van verschillende andere landen. Zo is ook Osama’s handgeschreven notitieboek teruggevonden. Een VS-beambte beschrijft het boek als een “professioneel dagboek” met aantekeningen over de doctrine van Al Qaida, over potentiële doelwitten voor terreuraanslagen en over de werkwijze bij aanvallen.

De informatie bestaat vooral uit losse intenties, en niet uit vergevorderde plannen voor terreuraanslagen. Een van die intenties is een aanslag die gepleegd zou worden op enkele treinen in de VS op 11 september, tien jaar na de aanslagen. Al Qaida zou eraan hebben gedacht om een trein te doen kantelen. De VS hebben nog geen specifieke bedreigingen gevonden. Als resultaat van de data zullen wel enkele aanpassingen gedaan worden aan de veiligheidsmaatregelen.

Gruwelijke foto’s

Ondertussen is er meer bekend geraakt over de foto’s van het lichaam van Bin Laden. James Inhofe, een Republikein die in het Senaatscomité van Gewapende Troepen zit, kreeg 15 foto’s te zien. Negen daarvan zijn gemaakt op de plaats waar hij gedood is en drie op de plaats waar Osama’s lichaam voorbereid werd op zijn begrafenis op zee. Inhofe bevestigt dat enkele foto’s gruwelijk zijn en dat er hersenmaterie te zien is die uit een oogkas komt. Maar er zijn ook foto’s die zeker toonbaar zijn, na de wassing van het lijk. De senator pleit er dan ook voor dat die beelden vrijgegeven worden. (JP)