Direct naar artikelinhoud

Waarom Eden Hazard géén 'Speler van het Jaar' wordt in Engeland

Eden Hazard (23) heeft één groot nadeel als de stembus voor de PFA Speler van het Jaar-award deze maand aan zijn tournee door Engeland begint. Zoals de kaarten nu liggen, zal fenomeen Luis Suárez hem van de grootste individuele bekroning in zijn carrière houden. De trofee voor 'Jonge Speler van het Jaar' ligt wel voor het grijpen.

Rond 20 april maakt de Professional Footballers' Association (Vereniging van Profvoetballers) de zes genomineerden bekend voor de meest prestigieuze Engelse voetbalaward: 'Speler van het Jaar'. Dat de naam Eden Hazard daarbij is, zal geen stof doen opwaaien. Vorig jaar was dat wel even anders, toen sommigen zijn plaats op de short list te voorbarig vonden. "A lucky bastard" noemde de ene tabloid hem, een gelukzak. Kwaliteitskrant The Guardian ging een stapje verder en vond zijn selectie "perplexing": onthutsend.

Verdeeldheid

Onze landgenoot kende een uitstekende start, een winterdip en een hausse in de lente. Natuurlijk toonde Hazard al flitsen van zijn talent getoond, natuurlijk was hij toen al bepalend bij Chelsea, met 9 goals in de Premier League. Maar tegelijk had hij nog de neiging om te verdwijnen in matchen. Vooral in de topwedstrijden dan. Daarom vond een deel van Engeland dat hij zijn plaatsje naast Gareth Bale, Luis Suárez, Robin van Persie, Juan Mata en Michael Carrick niet had verdiend.

Er viel iets te zeggen voor die verdeeldheid. Constant was Hazard op zijn 22ste nog niet, maar dat is geen verwijt. De prikkels van José Mourinho - onderschat zijn aandeel niet -, een klik in het hoofd, een pak goals en topprestaties deden de rest. Alle twijfels zijn weggespeeld. In 2014 is Hazard een gerechtvaardigde uitdager voor de 'PFA Player of the Year'-award.

De stemformulieren gaan binnenkort de bus uit en de spelers van de profclubs beslissen tussen eind februari en eind maart wie in aanmerking komt om duurste speler ter wereld Bale op te volgen. Naast die andere sterren Suárez, Sergio Agüero, Yaya Touré, Aaron Ramsey, Wayne Rooney en misschien Daniel Sturridge staat de knaap uit 's Gravenbrakel zeker in het rijtje. Topprestaties in de tweede helft van deze maand en maart, de voorbije jaren klassiek zijn topmaand, kunnen zijn kandidatuur nog kracht bijzetten. Waan van de dag regeert immers ook bij voetballers als zij een stembiljet mogen invullen - dat is genoegzaam gebleken. De Engelsen voorspellen nu al een driestrijd tussen Suárez, Agüero en Hazard. Op Sunday Supplement, de Extra Time van de UK, kwam het aanbod, in enkele kranten gisteren opnieuw.

Woelwater

Met die nuance dat Hazard het wellicht zal moeten afleggen tegen Suárez, met 23 goals in 20 wedstrijden nog altijd op recordkoers. Het Uruguayaanse woelwatertje is minder op dreef dan in december, maar blijft de speler die vanaf half september, na zijn terugkeer uit schorsing voor een bijtincident, de Premier League heeft gekleurd. En dat nog altijd doet, ondanks dat beetje minder.

Ook Agüero, het genot bij Manchester City, stond er van begin tot eind, maar viel eind vorige maand uit met een vervelende hamstringblessure. In money time had de Argentijn zijn moment niet slechter kunnen kiezen. Hazard kende de traagste start van de drie, naar eigen zeggen door een knagende kuitkwetsuur en een vermoeiende voorbereiding met een tournee door Azië gevolgd door een tiendaagse roadtrip door de States. Tot begin oktober stond er achter zijn naam nog een nul, en pas eind november trok hij de laatste twijfelaars - zelfs Engelands topanalisten Gary Neville en Jamie Carragher vonden toen dat hij niet genoeg bracht - over de streep. Een gloriematch tegen Sunderland, begin december, leidde het begin in van een geweldige periode, met als hoogtepunten de wedstrijd vorige maandag tegen Manchester City en die hattrick tegen Newcastle. De beste dribbelaar op de Engelse velden was hij al een tijdje, de speler die de meeste overtredingen ondergaat eveneens, maar sinds zaterdag is hij met 12 goals ook de best scorende middenvelder in de Premier League. Ter vergelijking: Gareth Bale, vorig seizoen topschutter bij de middenvelders en laureaat, had er na 25 speeldagen 11 achter zijn naam, een minder dan Hazard nu, maar toen had ook Suárez er zes minder in het mandje gelegd.

Dromen mag Hazard altijd, maar hij hoopt op dit moment best niet te veel. De prijs voor Jonge Voetballer van het Jaar, die hij vorig seizoen ook moest laten aan Bale, zou anderzijds straks in zijn huisje in Cobham wel op de kast kunnen belanden. Daar is de concurrentie véél minder zwaar.

WBA - Chelsea live op Sporting Telenet om 21u