Direct naar artikelinhoud

Di Rupo stelt 'state of the union' uit

Geen begroting, dus ook geen 'state of the union' van de premier bij de start van het parlementaire jaar. Op de tweede dinsdag van oktober zal niet Elio Di Rupo (PS) het parlement toespreken, maar Kamervoorzitter André Flahaut (PS). Reden: de gemeenteraads-verkiezingen van 14 oktober.

Pas in de week na de gemeenteraadsverkiezingen zullen de vicepremiers samen zitten voor een conclaaf over de federale begroting voor de volgende jaren. Er bestaat nog discussie of alleen de rekening voor 2013 wordt gemaakt, of meteen ook die van 2014. Vooral minister van Financiën Vanackere (CD&V) is voorstander van dat laatste. Allicht start het conclaaf op woensdag 17 oktober. Verschillende regeringsleden verklaarden de jongste dagen al dat moeilijke knopen best in een serene sfeer worden doorgehakt. En dat is dus niet vlak voor een stembusgang. In afwachting wordt wel al voorbereidend werk geleverd. "De finale beslissingen zijn vermoedelijk pas voor na 14 oktober", verduidelijkt cdH-vicepremier Joëlle Milquet.

Vanuit Europese hoek verwachten de vicepremiers trouwens weinig tegenstand. "We kunnen aan de Europese Commissie zeggen dat we bezig zijn", zegt ook Didier Reynders (MR). Zijn partijgenoot en minister van Begroting Olivier Chastel vulde aan dat de regering "de Europese instanties op permanente basis (zal) informeren over alle begrotingsbeslissingen die zullen genomen worden".

De federale regeringstop zat gisterochtend samen met de vertegenwoordigers van de parlementen. Daar werd afgesproken dat Di Rupo op 9 oktober geen 'state of the union' zal geven voor de start van het parlementaire jaar. Die speech wordt uitgesteld. In zijn plaats zal Kamervoorzitter André Flahaut het halfrond toespreken. "In 2000 en 2006 was er ook geen verklaring die dag", zegt Flahaut. "Het is ook niet verplicht dat de regering dat doet. Een verklaring wanneer de begroting klaar is, lijkt me efficiënter."

Ook het commissiewerk zal minstens tot 14 oktober nog in zomermodus zitten. De lokale verkiezingen maken het immers moeilijk om voldoende parlementsleden in Brussel te krijgen. Toch zal bekeken worden welke commissies zeker moeten samenkomen. Oppositiepartij Groen neemt daar echter geen genoegen mee. "Ondanks het regeerakkoord, waarin staat dat het parlementair verlof wordt ingekort, blijven de regering en het parlement in campagnemodus", sneert fractieleider Van Hecke. De groenen willen de onmiddellijke start van de commissies.