Direct naar artikelinhoud

'Eeuwige roem' krijgt mogelijk vervolg

Eeuwige roem, het televisieprogramma waarin sporthelden op rust het tegen elkaar opnemen krijgt misschien toch nog een vervolg. De sterke cijfers die het programma in Scandinavië laat optekenen en een nieuwe toestroom van gepensioneerde sporters openen mogelijkheden voor een derde seizoen.

Toen de VRT drie jaar geleden besliste om Eeuwige roem na twee succesvolle seizoenen niet meer in het zendschema op te nemen kon dat bij productiehuis De Filistijnen, die het programma maakte, op weinig begrip rekenen. "Rationeel bekeken moet je van een programma als Eeuwige roem altijd een derde seizoen bestellen", liet Bruno Wyndaele weten. "Maar op maandagavond zijn ze bij Eén geteisterd door een heel grote vernieuwingsdrang." Die drang is dan toch niet zo groot want ondertussen wordt er aan de Reyerslaan toch nog aan een vervolg gedacht.

De eerste reden daarvoor is puur praktisch. Sinds het programma er drie jaar geleden mee ophield hebben behoorlijk wat sporters er de brui aan gegeven wat het maken van een leuke kandidatenlijst een stuk makkelijker maakt. Ook het succes in de Scandinavische landen doet de VRT besluiten het programma nu toch nog eens opnieuw te bekijken. In Noorwegen en Zweden zit het derde seizoen van het programma er net op en is het vierde ondertussen besteld. Ook de Finse commerciële zender MTV3 sprong ondertussen op de kar. Zij gaven De Filistijnen opdracht een eerste seizoen te draaien.

Vooral in Noorwegen zijn de cijfers die het programma laat optekenen fenomenaal. Eeuwige roem haalt daar een marktaandeel van liefst 66 procent. In Zweden werd seizoen drie wekelijks door gemiddeld twee miljoen Zweden bekeken, goed voor een marktaandeel van 54 procent.