Direct naar artikelinhoud

Assange neemt mediamagnaat Rupert Murdoch in het vizier

In hetzelfde interview zegt Assange dat de VS Bradley Manning gebruiken om een gerechtelijk dossier tegen hem op te bouwen. Manning is de soldaat die vastzit voor het lekken van informatie aan WikiLeaks.

Het interview, dat vandaag verschijnt in het Britse tijdschrift New Statesman, werd afgenomen door John Pilger, een bekende onderzoeksjournalist en een van de belangrijkste verdedigers van Julian Assange. Pilger stelde zich samen met anderen zich borg voor de vrijlating van Assange in Groot-Brittannië. Stockholm wil Assange ondervragen in de zaak van de verkrachting van twee vrouwen, vorige zomer in Zweden. Assange wacht een uitspraak af van de Britse rechter over zijn uitlevering aan Zweden.

“Als er iets gebeurt met mij of met WikiLeaks, zullen insurance files worden vrijgegeven”, zegt Assange in het interview, zonder in te gaan op wat er in die berichten zou kunnen staan. Het zou gaan om meer dan 500 berichten, verzonden uit VS-ambassades over een bepaald mediabedrijf en specifiek ook over de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. Diens News Corporation is een van grootste en invloedrijkste mediaconglomeraten ter wereld en is eigenaar van onder meer de Britse krant The Times en de Amerikaanse zender Fox.

Murdoch is een verrassend doelwit voor Assange, die de mediamagnaat vorige maand nog “een bron van inspiratie” noemde. De WikiLeaks-voorman voerde de magnaat op om de vergelijking te maken tussen de missie van WikiLeaks en Murdochs zoektocht naar de waarheid. “In de race tussen geheimhouding en waarheid lijkt het onvermijdelijk dat de waarheid altijd zal winnen”, zo citeerde Assange Murdoch eind vorig jaar in een opiniestuk dat hij schreef voor een Australische krant. Murdoch deed die uitspraak in 1958, toen hij eigenaar was van de Australische krant The News.

Het was trouwens niet de laatste keer dat Assange zijn heil zocht bij Rupert Murdoch. Toen het tussen hem en de Britse krant The Guardian, die een van de mediapartners is in het publiceren van de gelekte berichten van VS-ambassades, niet meer boterde nadat de krant delen van het Zweedse politiedossier tegen hem had gepubliceerd, trok Assange naar concurrent The Times voor een interview. In die krant, die deel uitmaakt van het imperium van Murdoch, viel hij zijn voormalige bondgenoten bij The Guardian hard aan. Dat leverde hem een cynische tweet op van Guardian-journalist David Leigh. “The Guardian publiceerde iets te veel lekken voor Assange, zo lijkt het wel.”

In Groot-Brittannië ligt Murdoch dezer dagen erg gevoelig omdat zijn News Corporation de zender BSkyB voor honderd procent in zijn bezit probeert te krijgen. Momenteel heeft NewsCorp 39 procent van de aandelen. Andere mediagroepen vrezen daardoor dat Murdoch te veel macht krijgt in de Britse media. Vorige maand nog werd Vince Cable, de minister van Handel, op een zijspoor gezet nadat hij tijdens een undercover-interview met The Daily Telegraph had gezegd dat hij “de oorlog had verklaard aan Murdoch” en dat er wat hem betreft geen overname zou komen van BSkyB.

Bekentenis afdwingen

Over Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die in de VS vastzit voor het lekken van diplomatieke berichten aan WikiLeaks, zegt Assange in het interview dat Washington hem gebruikt om een gerechtsdossier tegen hemzelf op te bouwen. “Het breken van Manning is daarbij de eerste stap”, zegt Assange. “Het is duidelijk dat men hem wil breken en een bekentenis afdwingen over hoe hij met mij heeft samengezworen om de nationale veiligheid van de VS te schaden.”

Maar dat klopt helemaal niet volgens Assange. De WikiLeaks-voorman zegt dat hij de man niet kent en zelfs zijn naam pas hoorde toen in de pers berichten werden verspreid dat de soldaat was gearresteerd. Bovendien zou een samenzwering onmogelijk zijn, meent Assange. “De technologie van WikiLeaks is vanaf het begin zo ontworpen dat we nooit de identiteit kennen van mensen die ons materiaal opsturen. We zijn even onopspoorbaar als oncensureerbaar.”

In het interview zegt Assange ook dat niet de VS maar China de “technologische vijand” is van WikiLeaks. De klokkenluiderssite heeft grote moeite om door de uitgekiende censuur te raken die Peking op het internet toepast. “China heeft agressieve en gesofisticeerde technologieën om gegevens te onderscheppen tussen iedere lezer in China en iedere informatiebron buiten China”, zegt Assange.