Direct naar artikelinhoud

Topoverleg over competitiehervorming levert nog niks op

Topoverleg gisteren op de voetbalbond. De Pro League verzamelde alle eersteklasse- voorzitters om de competitie- hervorming te evalueren. Tot een clash tussen de ‘kleintjes’, de ‘groten’ en Standard kwam het niet, maar beslist werd er ook niks.

Op het elektronische agendabord in de gebouwen van de KBVB stond de voorzittersvergadering van de Pro League om 10u30 aangekondigd. Alleen: om 10u30 leken enkel de vertegenwoordigers van de grote clubs aanwezig. Voorzitter Ro- ger Vanden Stock en manager Herman Van Holsbeeck waren er namens Ander- lecht, voorzitter Pol Jonckheere namens Club Brugge, voorzitter Herbert Houben en directeur Dirk Degraen vertegenwoordigden Genk, manager Michel Louwagie AA Gent en algemeen directeur Pierre François Standard. Van de andere voorzitters geen spoor. Of toch: in een auditorium in de kelder van het bondsgebouw stond ook een Pro Leaguezitting aangekondigd, om 9u30.

De elf andere voorzitters/managers zaten inderdaad daar. Om 10u45 druppelden ze één voor één naar buiten, om in kolonne richting bovenverdieping te trekken. Commentaar wilde niemand kwijt, maar ongetwijfeld wilden de ‘kleintjes’ - het merendeel wil terug naar het oude competitiemodel met achttien ploegen, maar niet iedereen - met vereende krachten richting G5 trekken. Want vier van de vijf topclubs (Anderlecht, Club Brugge, Genk en Gent) hadden al eens samen overlegd. Ze willen niet zo heel veel wijzigen aan het huidige systeem met play-offs. Standard heeft zijn eigen agenda: de Rouches willen de play-offs afschaffen en straks zelfs misschien hun tv-rechten individueel verkopen, als ze bij een mogelijke degradatie van Charleroi en Eupen nog de enige speler zijn op de Waalse markt.

Tegenstrijdige belangen dus. Maar tot een heftige ruzie tussen de twee blokken kwam het in de meeting niet. Onder anderen Roger Vanden Stock verhief enkele keren zijn stem, grote concurrent Standard hield zich opvallend op de vlakte. Hopen zij erop dat de ‘kleintjes’ voor hen de kastanjes uit het vuur halen? “Het is normaal dat binnen zestien clubs niet iedereen op dezelfde golflengte zit”, suste Pro Leaguevoorzitter Ivan De Witte.

Deadline is 10 december

“Vandaag heeft ieder zijn mening mogen zeggen. Er is onderling wel wat discussie. Maar er staat geen enkel blok lijnrecht tegenover een ander. Een concrete formule is er op deze meeting niet uitgedokterd. Het is nu mijn taak om met een voorstel te komen waarin iedereen zich kan vinden. Ik heb er goeie hoop op dat we snel tot een compromis zullen komen. Veel sneller dan in 2008, toen de onderhandelingen over de competitieformule lang aansleepten. Tegen 10 december moeten we eruit zijn. Dat is de deadline om met een voorstel naar de televisiezenders te stappen.”

Maar als er geen voorstel werd geformuleerd, wat gebeurt er de komende drie weken dan? “We zullen in kleine comités verder debatteren”, aldus De Witte.

Op de parking van de bond overlegden Van Holsbeeck en Jonckheere intussen druk verder. Over de competitieformule, of over andere voetbalzaken? (KT)