Direct naar artikelinhoud

'Federale politie zit op haar tandvlees'

Geen toiletpapier, geen postzegels en ook geen toegang meer tot een bedrijvendatabank. De bevriezing van de budgetten van de federale politie laat zich almaar heviger voelen. 'Het loopt werkelijk de spuigaten uit.'

De antifraudedienst DJF van de federale politie heeft bij de krant De Tijd de lijst opgevraagd met de 110 Belgische bedrijven die verbonden zijn aan bedrijven op de Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden. Ze deed dat na een vergadering op het kabinet van staatssecretaris John Crombez (zie kader). Zelf kan de federale politie die lijst momenteel niet opstellen, want budgettaire besparingen zorgen ervoor dat ze al maanden geen toegang meer heeft tot een bedrijvendatabank.

"Door de budgettaire beslommeringen krijgen we sinds eind vorig jaar geen toegang meer tot de databank van Euro DB", bevestigt Tine Hollevoet van de federale politie. "De inspectie van Financiën heeft verschillende uitgaven geblokkeerd in het kader van de besparingen waartoe eind vorig jaar door de regering werd beslist."

Het gebrek aan een uitgebreide databank bemoeilijkt de strijd tegen fraude en witteboordencriminaliteit. "Momenteel loopt er een nieuwe marktbevraging, maar er is nog geen contract toegekend. We kunnen alleen maar hopen dat het zo snel mogelijk in orde komt. Als tussenoplossing maken de rechercheurs gebruik van de Kruispuntbank van Ondernemingen van de FOD Economie en van het Staatsblad", aldus Hollevoet.

De antifraudedienst is echter niet de enige politiedienst die lijdt onder de strenge besparingen. "Ik krijg elke dag klachten inzake de dagelijkse werking van de politie", zegt Jan Adam, verantwoordelijke voor de politie bij de christelijke vakbond ACV. "Het loopt werkelijk de spuigaten uit. Gisteren nog werd ik opgebeld door iemand van de spoorwegpolitie in Brussel. Dat het wit papier op was, en dat ze hun processen-verbaal dan maar op geel papier zetten. Als we zelfs geen papier meer hebben, hoe ver is het dan gekomen?"

Eind vorig jaar doken al verhalen op over een tekort aan toiletpapier, balpennen, fluostiften en thermisch ondergoed bij de politie. In maart bleek dat de Antwerpse federale gerechtelijke politie haar dossiers wegens een gebrek aan postzegels per wagen naar Brussel bracht, om ze van daaruit te laten verzenden.

"En zo is het iedere dag wat", foetert Adam. "Al onze stocks zijn uitgeput. Bij de speciale eenheden in Gent staat de helft van het voertuigenpark binnen, omdat defecte wagens niet hersteld worden. De algemene directie ondersteuning en beheer is voor bijna 20 procent onderbezet, sommige directies zelfs voor 40 procent. Men spreekt wel van 1.500 nieuwe aanwervingen, maar wat hebben we aan al die mensen als ze geen materiaal krijgen om hun werk te kunnen doen?"

Volgens Adam belooft de toekomst bovendien weinig beterschap. "Als gevolg van de recente begrotingscontrole moet de federale politie opnieuw 41 miljoen euro besparen. Dit is catastrofaal. De politie weet niet meer met welk hout pijlen te maken. Alles wat afgeschaafd kon worden, is er afgeschaafd. De investeringen zijn opgedroogd, de voertuigen worden niet meer vervangen. Op die manier komt de dienstverlening tegenover de burger in het gedrang. Er zijn niet voldoende ploegen op het terrein. De politie zit op haar tandvlees."