Direct naar artikelinhoud

Bart Swings ontgoochelt op WK met dertiende plaats

Hij kwam als favoriet aan de start van de 1.500m op het WK afstanden in Sotsji, maar uiteindelijk kon schaatser Bart Swings zelfs geen plaats op het podium versieren. De Leuvenaar schatte een kruising verkeerd in en moest inhouden om Denis Yuskov - die gezwind naar goud schaatste - te ontwijken. Weg medailledroom, weg eeuwige roem. "Het was alles of niets", zegt Swings.

Heel even geloofden we in de Belgische winstkansen, zeker omdat de richttijden ver onder de verwachtingen bleven. Tot Swings nog voor de wisselzone probeerde te versnellen vanuit de linkerbocht, om zo aan de leiding te komen. Toen bleek dat hij niet voorbij Yuskov raakte, moest hij inhouden om een botsing te vermijden. "Een beginnersfout", weet Swings. "Als ik de bocht wijder had genomen, waren er geen problemen geweest. Toen ik uit de bocht kwam, zag ik dat het net niet was. Ik kon een medaille meteen vergeten."

Swings finishte pas dertiende, met een tijd van 1 minuut, 48 seconden en 39 honderdsten. Maar liefst drie seconden boven zijn persoonlijk record. Eén excuus: de erg stroeve baan in Sotsji. "De tijden vielen bij iedereen tegen", aldus Swings. "Ik was goed aan het rijden en zonder dat incident was ik er dichter bij geweest."