Direct naar artikelinhoud

Eerst Willebroek, nu de wereld

Als tiener draaiden ze plaatjes op chirofuiven, vandaag prijken Dimitri Vegas en Like Mike op nummer 1 in de DJ Mag Top 100. Hoe worden twee eenvoudige jongens uit Willebroek wereldsterren?

Vorig jaar moesten ze nog afleggen tegen de Nederlandse dj Hardwell, afgelopen weekend op het Amsterdamse Dance Event mochten Dimitri Vegas (33) en Like Mike (29) wél champagne spuiten op het publiek. "Dit is fucking crazy", konden de Belgisch-Griekse broers enkel uitbrengen, toen bleek dat danceliefhebbers van over de hele wereld hen tot beste dj's hadden verkozen.

Nochtans is het niet zo heel lang geleden dat Dimitri Thivaios een hele zomer lang in Ibiza moest bedelen om een keertje in discotheek Space te mogen draaien. Of dat broer Mike baantjes in kledingzaken en op de luchthaven van Zaventem combineerde om rond te komen. Dat de broers plaatjes kunnen draaien is geweten, de opmerkelijke weg die ze hebben afgelegd, is minder bekend.

Eigenwijs

Ze waren er vroeg bij. Als 14-jarigen draaiden ze al op lokale fuiven in en rond Willebroek, meteen het ideale excuus om al te mogen uitgaan. Al houdt Vegas vol dat het van bij het begin om de muziek draaide, niet om de meisjes. "Verklaren kan ik die passie niet", vertelt hij aan de telefoon vanuit Londen, vlak voor hij "de jet opstapt". "Ik heb nogal een turbulente jeugd gehad, maar muziek maakte me rustig. Nee, ik ga niet in detail gaan. Laat me het erop houden dat ik een rebelse tiener was."

Zo rebels dat zijn moeder hem op zijn zeventiende naar Mallorca stuurde, om er de kost te verdienen als animator? "Ik was zelf meteen enthousiast toen ik die animatoradvertentie zag. Overdag kon ik werken in het hotel, 's nachts muziek draaien in de clubs. Mijn moeder is zelf nog animatrice geweest, zo heeft ze mijn Griekse vader leren kennen, en wist dat ik er zelfstandiger door zou worden." Dat hij even weg zou zijn van bepaalde foute vrienden was een bonus.

De eerste kiem was gelegd. Van Mallorca ging het naar Griekenland, de Canarische eilanden tot in Ibiza. Vegas klom op in de animator-hotelsector en leerde er de juiste mensen kennen. Of beter: hij leerde er de juiste mensen te stalken. "Net zolang tot ik een korte set in de Privilege of Space mocht draaien. Ik ben altijd al eigenwijs geweest. Dat hielp. Net als het feit dat ik heel goed met een computer was in landen waar veel mensen daar toen nog niet goed mee overweg konden."

De aanhouder wint

Een echt kantelmoment naar het grote succes was er niet, zegt hij. Eerder vele kleintjes. Zoals het moment dat hij Erick Morillo met cd's zag draaien en ook de vinyl inwisselde voor meer loops en effecten. Of het besef in 2006 dat hij zich meer moest toeleggen op muziek maken, dan gewoon draaien, als hij echt ergens wilde geraken. "Mike was daar toen ook mee bezig, dus ben ik weer naar België verhuisd en hebben wel al ons spaargeld in een studio gestoken."

Jets en champagne waren er toen nog niet bij, eerder reizen in gammele busjes, overnachten in hotelkelders of met zijn tweeën in eenpersoonskamers. Vegas: "Niet evident om uit te leggen aan je moeder ook, dat je meer doet dan 's nachts in een club hangen en daarna de hele dag in bed liggen." De broers komen dan ook niet bepaald uit een muzikale familie. Hun grootvader hielp wel mee het Sportpaleis te bouwen, maar daar is alles mee gezegd. Hun ouders hebben een tweewielerzaak.

"De aanhouder wint. Ons eerste nummer was zo'n klein kantelmoment, het moment dat Swedish House Mafia het besloot te draaien ook. Plots ben je vertrokken." Vegas beweert dat zijzelf sindsdien niet echt zijn veranderd. Alsof er geen verlokkingen zijn die gepaard gaan met zo'n wereldsucces? "Net omdat we er jaren voor hebben moeten werken, blijven we er redelijk nuchter onder. We kennen de andere kant. Of onze rider nog altijd zo bescheiden is? Er zijn intussen misschien een paar flessen champagne bijgekomen."