Direct naar artikelinhoud

Belgen zijn verzot op Parijs

Belgische ontwerpers en de Parijse modeweek: het lijkt wel l'amour fou. Vanwaar die wederzijdse aantrekkingskracht? 'De reden is simpel: ik voel me hier thuis.'

"Heb je die jasjes gezien waar de stiksels open en bloot te zien waren? Zo uniek en verfrissend. Kijk, dat typeert de Belgen."

De modejournaliste van de Zweedse Elle geniet nog na van de catwalkshow van Cédric Charlier, oud-student van de Brusselse modeschool La Cambre. Dinsdag was ze vooral onder de indruk van de collectie van Anthony Vaccarello, "ook al een Belg". "Zij het totaal anders dan Charlier. Meer uitgesproken sexy. Als er iets de Belgen bindt, is het dat ze trouw blijven aan hun eigen stijl. Wars van trends en wat de grote modehuizen doen. Kijk maar naar Dries Van Noten."

Aan Belgen geen gebrek op Paris Fashion Week. Van AF Vandevorst, Maison Martin Margiela en Véronique Branquinho tot Christian Wijnants, Jean-Paul Lespagnard en Raf Simons voor Dior - ze verkiezen allemaal Parijs boven de andere modeweken om hun nieuwe lente-zomercollectie te tonen aan publiek, modejournaille en inkopers. Ook al heeft Londen een cooler imago en wint de modeweek in New York aan belang.

Keira Knightley

"De reden is simpel: ik voel me hier thuis", zegt Dries Van Noten backstage na zijn show in het Grand Palais. "Parijs is ook heel open. Van Belgen tot Japanners - je ziet hier iedereen. In New York of Milaan zou het moeilijker zijn. En dan is er nog de praktische kant: Parijs is slechts anderhalf uur met de trein. Ideaal voor Belgen met hun beide voetjes op de grond."

Ook voor Cédric Charlier speelt het thuisgevoel een grote rol. "Na mijn afstudeercollectie heb ik hier grote kansen gekregen. Dan blijf je hangen. Je ziet dat Azië belangrijker voor de mode wordt, maar Parijs heeft nog altijd wel de reputatie van dé modehoofdstad."

Van Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour tot sterren als Keira Knightley en Rihanna - ze zijn vaste klant op de eerste rij van de Parijse shows. Net als de vele bloggers in hypergestileerde merkoutfits, klaar om op elk moment gekiekt te worden. Londen mag te boek staan als verrassend en edgy, grote namen als Chanel, Dior en Louis Vuitton zakken toch af naar de lichtstad. Net als kleinere avant-gardemerken. Ook het opkomende Gentse modelabel Black Balloon laat de Parijse modeweek nooit aan zich voorbijgaan. Zonder catwalk ("dat kunnen we nog niet betalen"), wel met een showroom in de Belgische ambassade.

Opvallend, want hun coole, 'nouveau chic'-ontwerpen en felle, in het oog springende accessoires zouden perfect in de Londense scène passen. "Dat krijgen we nog te horen", zegt Cléo Baele, samen met Sarah Bos de vrouw achter Black Balloon. "Tja, als je echt internationaal wilt gaan, moet je naar Parijs komen. Alle grote inkopers van alle markten komen naar hier, zoals onze Japanse klanten. Bovendien ontmoeten die graag de designers achter het label. Londen is ideaal als je voor de Britse markt wilt gaan. Natuurlijk is dat nog een optie, maar daar hebben we de juiste contacten nog niet."

Japanse markt

Parijs past ook wel bij Black Balloon, vindt Baele. "Hier vind je alle stijlen. Ook wij hebben flashy stukken, maar evengoed ontwerpen die klassiek ogen."

En omgekeerd? Is Parijs ook zo verzot op de Belgen? Of is de tijd van de populaire Antwerpse Zes voorgoed voorbij? "Zoiets komt en gaat. Nu heb je alweer de Scandinavische hype", zegt Baele. "Nee, het is niet omdat je Belg bent, dat er meer deuren opengaan. Tenzij op de Japanse markt. Voor Japanse inkopers staat Belgische mode voor kwaliteit en goede afwerking. Daar letten wij dan ook echt op."

Iemand als Dries Van Noten draait al lang mee in Parijs. Maar ook nu weer wordt zijn show op een daverend applaus onthaald. "Ondanks zijn kenmerkende stijl weet hij toch altijd weer te verrassen", zegt een Franse inkoper op de eerste rij. Zoals met een mossig tapijt als catwalk waar de modellen zich na hun loopje gewoon op neervlijen terwijl het publiek naar buiten stapt.

Heeft Van Noten de aandacht voor de Belgische ontwerpers zien toe- of afnemen? "De Belgen: ik gebruik die term niet meer. Mode is zo internationaal geworden. Bovendien zijn we ook allemaal verschillend."

En dan is hij weg. Felicitaties in ontvangst gaan nemen van rapper Kanye West.