Direct naar artikelinhoud

Hoger opgeleiden nemen ouderschapsverlof sneller op

Hoger opgeleiden zijn in België veel meer geneigd ouderschapsverlof op te nemen dan lager opgeleiden. Bovendien heeft het opnemen van ouderschapsverlof een duidelijk positief effect op het krijgen van een tweede kind, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

"Vrouwen die genoten hebben van ouderschapsverlof voor hun eerste kind zullen makkelijker overgaan tot een tweede. In België stijgt de kans op een tweede kind met 54 procent bij vrouwen die bij hun eerste kind ouderschapsverlof opgenomen hebben", zegt Jonas Wood (UA), die samen met Karel Neels het onderzoek deed.

Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat verlof zorgt voor een beter evenwicht tussen werk en privé. Het positieve effect is het duidelijkst bij ouders tussen 30 en 49 jaar oud. Dat Belgische hoogopgeleiden meer ouderschapsverlof opnemen, staat in contrast met de situatie in Duitsland en Frankrijk, waar hoger- en lageropgeleiden niet noemenswaardig meer of minder ouderschapsverlof opnemen.

Vaderschapsverlof heeft geen enkel effect op een tweede geboorte in België en Duitsland, maar wel in Frankrijk. Eén verklaring kan daarbij zijn dat er geen afdoend vervangingsinkomen is voor het verlof bij het eerste kind. Alleen tussen 30 en 49 jaar is er in België en Duitsland wel een positief effect.