Direct naar artikelinhoud

Kreeft en oesters uit indexkorf

Zeekreeft, oesters en witte bonen in tomatensaus worden vanaf januari uit de indexkorf gehaald. Tablets, couscous en push-up-bh's zitten voortaan wél in de productenmand waarmee de levensduurte wordt gemeten.

Op basis van de indexkorf wordt de inflatie van de consumptieprijzen opgemeten. Dat inflatiecijfer bepaalt de automatische indexering van de lonen en sociale uitkeringen. De laatste keer dat de indexkorf werd aangepast, was in 2004. Vanaf 2014 zal er een jaarlijkse aanpassing gebeuren. De nieuwe indexkorf werd samengesteld door de zogenaamde indexcommissie, waarin de sociale partners zitten. Ze stuurden een eensgezind advies naar de federale regering, die de wijzigingen moet bekrachtigen.

Het zou de bedoeling zijn de indexberekening nauwer te doen aansluiten bij het koopgedrag van de consumenten. Dat moet gebeuren door 'verouderde' producten zoals een dvd-recorder te schrappen, en nieuwe producten op te nemen. Onder meer nieuw in het winkelmandje zijn de fietshelm, de keukenrobot, de carwash en de huur van een springkasteel. De zomerbermuda voor vrouwen en de kosten van het wassalon vallen uit de indexlijst.