Direct naar artikelinhoud

Schilderij Ensor geveild voor 2 miljoen euro

Bij het Brusselse veilinghuis BA Auctions is gisteravond het schilderij Squelettes travestis (Geraamten in travestie) van de Belgische schilder James Ensor uit 1894 geveild voor 2 miljoen euro. Het kleine schilderij van 20 bij 36,5 centimeter was geschat op zo'n 700.000 euro en heeft dus het driedubbele van de schattingsprijs gehaald.

Veilingmeester Philip Serck is euforisch: "Eigenlijk is het een recordprijs voor James Ensor als je kijkt naar de verhouding tussen de vierkante centimeters en de behaalde prijs. Natuurlijk is er al meer betaald voor een Ensor, zoals op de veiling van de collectie Yves Saint-Laurent en Pierre Bergé. Maar daarbij ging het om een veel groter werk."

Serck is ook erg gelukkig dat het werk in België blijft. "Het is gekocht door een Belgische privécollectioneur die anoniem wil blijven."

"De prijs is zo hoog opgelopen doordat er ook in het buitenland grote belangststelling was voor dit werk. Buiten twee Belgische bieders was er interesse van twee Amerikanen en een Brit."

Ook de tekeningen van Ensor en Spilliaert werden ver boven hun geschatte prijs verkocht. "Er zijn maar twee loten van de 47 niet verkocht", zegt Philip Serck. "De totale opbrengst van de veiling ligt op 4,48 miljoen euro."