Direct naar artikelinhoud

VN-Hof: gebied rond tempel is van Cambodja

Het omstreden gebied rond het duizend jaar oude tempelcomplex Preah Vihear aan de Thais-Cambodjaanse grens behoort toe aan Cambodja. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag beslist. Thailand moet zijn soldaten uit het gebied terugtrekken.

Cambodja hoopt dat met de uitspraak een eind is gekomen aan het conflict met Thailand dat zich al decennia voortsleept. Maar dorpelingen in het gebied vrezen dat het vonnis leidt tot nieuwe spanningen.

Het hoogste VN-Hof besloot in 1962 al dat de tempel aan de Cambodjaanse kant van de grens ligt en dat Thaise troepen dienden te vertrekken uit 'de omgeving' van de tempel. Ook na die uitspraak braken herhaaldelijk schermutselingen uit. In 2011 kwamen bij gewelddadigheden nog achttien mensen om het leven.

Dat leidde ertoe dat Cambodja opnieuw naar het Gerechtshof stapte en de rechters vroeg wat in de jaren zestig precies was bedoeld met 'de omgeving' van de tempel. Het Hof heeft nu geen nieuwe lijnen getrokken op de landkaart, maar stelde dat de plek wordt begrensd door steile hellingen en een grens die in 1907 is vastgelegd door Frankrijk.

De Thaise minister van Buitenlandse Zaken, Surapong Tovichakchaikul, zei dat het vonnis voor beide partijen bevredigende resultaten bevat. Volgens de Thaise ambassadeur in Den Haag, Viachai Plasai, heeft Cambodja niet volledig zijn zin gekregen en hebben de rechters slechts kleine stukjes rond de tempel toegewezen aan het buurland.

In grensdorpen wordt gevreesd dat de uitspraak leidt tot nieuw geweld. In het Cambodjaanse Srah Kdol hadden verscheidene gezinnen in de aanloop naar de uitspraak schuilplaatsen gegraven. De commandant van de Cambodjaanse grenstroepen riep afgelopen weekeinde nog een spoedvergadering bijeen nadat een Thais vliegtuig laag over de tempel had gevlogen.

De hindoeïstische tempel ligt op een plateau dat uitkijkt over Cambodjaans en Thais grondgebied. De tempel werd in 2008 door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Deze stap, bedoeld om het complex te beschermen, leidde tot verhoging van de spanning.