Direct naar artikelinhoud

Hollande wil het geld nu bij de bedrijven halen

Na veel vijven en zessen lijkt het erop dat de Franse president Hollande alsnog zijn fameuze rijkentaks zal doorzetten. Met als verschil: het zijn niet langer de belastingplichtigen maar de werkgevers die de topbelasting betalen.

Een paar weken geleden zette het Constitutioneel Hof een dikke streep door het voornemen van de president om mensen die meer dan een miljoen euro verdienen een belasting van 75 procent te laten betalen.

Daarmee werd een van de meest in het oog springende verkiezingsbeloften van Hollande getorpedeerd. De president had zich er in de verkiezingscampagne hard voor gemaakt de rijken te laten meebetalen aan het bestrijden van de crisis. Sommigen van hen, zoals de acteur Gérard Depardieu en Bernard Arnault, de schatrijke topman van luxeconcern LVMH, probeerden al de wijk naar het buitenland te nemen om eraan te ontsnappen.

Hun opluchting na de uitspraak zal van korte duur zijn geweest. In een tv-interview maakte Hollande donderdag bekend dat hij het geld nu op de bedrijven wil verhalen die hun werknemers een exorbitant salaris geven, inclusief bonus, aandelen en andere financiële voordelen. Hollande volgt hiermee het principe dat zijn voorganger Sarkozy eerder toepaste op bonussen voor effectenmakelaars.

In Frankrijk vallen enkele duizenden werknemers in de door Hollande in het vizier genomen categorie: directeuren van ondernemingen, maar bijvoorbeeld ook om de voetballers van Paris Saint-Germain.

De extra belasting geldt in principe voor twee jaar en moet volgens de regering worden gezien als een solidariteitsheffing. Daarna is volgens Hollande het ergste van de crisis voorbij. Hij verwacht dat eind dit jaar de werkloosheid niet verder toeneemt en de koopkracht weer aantrekt.