Direct naar artikelinhoud

'Hier om de keuzes van de bondscoach moeilijk te maken'

'Ik voel me opgewonden als een klein kind', zegt Michy Batshuayi (22). De spits van Marseille twijfelde of hij het EK zou halen, maar nu hij erbij is, wil hij meer dan alleen maar een selectie.

Michy Batshuayi kwam pas deze week bij de selectie, nadat hij zaterdag nog de Franse bekerfinale met 2-4 verloor van PSG. Batshuayi scoorde de laatste treffer in die partij. Zijn derde goal in zijn laatste drie wedstrijden, maar toch kwam Batshuayi niet met een gevoel van tevredenheid naar de oefenstage van de Rode Duivels in Lausanne.

"Mijn moraal is goed", zegt Batshuayi. "Maar mijn seizoen met Marseille was teleurstellend, want we hebben veel te vaak verloren. Ik heb niet de gewoonte om te verliezen, daarom ben ik toch ontgoocheld. Mijn seizoen was goed, maar dat van mijn ploeg niet. Zelf vaak scoren maar je team onderaan het klassement zien hangen, is niet leuk."

Toch heeft Batshuayi niet het gevoel dat hij zijn tijd verloren heeft. "Ik heb vooruitgang gemaakt in de pressing, in de duels en in de sprints", zegt hij. "Alle competities samen, heb ik ook 23 goals en 10 assists afgeleverd. Maar toch ben ik niet helemaal tevreden over mijn statistieken. Die 10 assists zijn goed, zoveel leverde ik er nog nooit af. Elke spits schiet liever dan een pas te geven, maar die assists bewijzen dat ik goed evolueer. Maar ik maakte maar 17 goals in de competitie. Dat moeten er altijd meer dan 20 zijn."

Batshuayi heeft getwijfeld of hij het EK zou halen. "Omdat mijn club slecht geklasseerd stond, maar ook omdat de coach op een bepaald moment zei dat hij maar twee spitsen zou oproepen. Ik was verrast dat ik bij de selectie zat. Ik heb begrepen dat Romelu Lukaku de nummer één is. Dat stoort me niet, het doet me alleen besluiten dat ik nog harder moet werken. (lacht) Ik zie de coach graag, maar ik ben hier om hem te ambeteren in zijn keuzes."

Batshuayi is ook hot op de transfermarkt. Hij beseft dat hij misschien de stap naar de Premier League moet zetten om een hogere status te verwerven bij de Rode Duivels. "De titularissen bij de Rode Duivels spelen bijna allemaal in de Premier League", weet hij. "Engeland doet me dromen, maar wie niet? Maar ik heb mijn manager en de voorzitter van Marseille gevraagd om mij met rust te laten, zodat ik me helemaal kan concentreren op het EK."