Direct naar artikelinhoud

'Verbod op machetes niet nodig'

Machetes, grote kapmessen die vooral in tropische streken gebruikt worden, zijn hier in zwang bij verzamelaars of avontuurlijke tuiniers. Een verbod op machetes, na de aanslag in Charleroi, vindt het Vredesinstituut onzinnig.

Jaarlijks verkoopt hij toch een vijftigtal machetes, schat Christophe Segers van messenwinkel Cold Steel. Het is een kleine maar stabiele markt, zegt hij. "Mijn klanten kun je in twee categorieën opdelen: de verzamelaars die hun messen in vitrinekasten houden, en de mensen die ervan houden om ermee in de tuin te werken. Voor stevig snoeiwerk is het handiger en sneller gereedschap dan een zware bijl."

Ook in de commerciële land- en tuinbouw wordt af en toe de exotische machete bovengehaald, hetzelfde bij bosbeheerders. Online zijn tweedehands machetes en aanverwanten makkelijk te vinden vanaf 10 à 20 euro. "Het blijft wel een nichemarkt", zegt Segers.

De wapenwet voorziet drie categorieën: verboden wapens zoals knipmessen, die je onder geen beding in huis mag hebben, vergunningsplichtige wapens zoals de meeste vuurwapens en ten slotte vrij verkrijgbare of 'blanke' wapens, zoals machetes. Voor die laatste moet de koper meerderjarig zijn, maar verder is geen registratie nodig. Daardoor heeft niemand zicht op het aantal machetes en gelijkaardige wapens in ons land.

Dat betekent evenwel niet dat er geen beperkingen zijn. "Je mag die blanke wapens niet dragen zonder goede reden", legt Nils Duquet van het Vredesinstituut uit. Concreet: een tuinman die onderweg is naar een klus en een machete heeft liggen in zijn bestelwagen, is wettelijk in orde. Diezelfde tuinman mag zijn machete niet meenemen naar de supermarkt. En als hij onderweg naar de bioscoop betrapt wordt met het mes nog in de koffer, dan zal hij met een erg overtuigende uitleg moeten komen. "Hetzelfde geldt trouwens voor pakweg een baseballbat of een keukenmesje", voegt Segers toe.

Segers verkoopt ook zwaarden, en ook daarvoor gelden dezelfde beperkingen. "Veelal worden die gebruikt in Japanse vechtsporten. De eigenaar moet die onderweg naar training in een zwaardzak in de autokoffer leggen. Binnen handbereik in de auto is verboden."

Een strengere regelgeving of inperking vinden beide heren nogal onzinnig. "Wat die verdachte in Charleroi deed, met een machete op straat lopen, is al onwettelijk", zegt Duquet. "Verder is het weinig zinvol om messen, dagelijkse gebruiksvoorwerpen die in elke keuken te vinden zijn, te verbieden of te registreren. De administratieve last zou enorm zijn, terwijl het weinig zou opbrengen."