Direct naar artikelinhoud

Orde der Artsen waarschuwt voor 3D-echo's

De Orde der Artsen wil 'pretecho's' wettelijk laten beperken. Dat zijn 3D-foto's die gemaakt worden van een foetus in de baarmoeder, als souvenir.

Zo'n commerciële echo's komen steeds vaker voor, en dat is niet zonder risico. Wanneer dokters een echografie nemen, wordt de foetus eventjes blootgesteld aan ultrasone geluidsgolven. Het gaat om een miniem risico, doordat de hoeveelheid en duur van de echo's tot het strikt noodzakelijke beperkt blijven. Wanneer het dient om eventuele misvormingen of gezondheidsproblemen op te sporen, is er geen probleem.

Bij pretecho's zijn er geen voordelen die kunnen opwegen tegen het risico. De echo duurt zolang als de ouders, die hiervoor betalen, dat willen. Dat zorgt ervoor dat de blootstelling veel langer is dan bij medische echo's. De langere blootstelling, en het feit dat ouders de intensiteit van de ultrasone geluiden kunnen bepalen om een zo mooi mogelijk beeld te krijgen, kan voor een ongewenste stijging van de lichaamstemperatuur zorgen. Een te lange blootstelling aan ultrasone geluiden kan toxisch zijn voor de orgaanweefsels.

De Orde waarschuwt ook dat mensen de medische behandeling gaan banaliseren. Zwangere vrouwen moeten correcte info krijgen van hun behandelende arts, zo besluit de Orde.