Direct naar artikelinhoud

'Laat burgers infiltreren in radicale milieus'

De Brusselse procureur-generaal pleit ervoor om burgerinfiltranten in te zetten in de strijd tegen terreur. Die zouden zich in radicale middens moeten kunnen mengen en zelfs strafbare feiten begaan.

Het was in zijn toespraak voor de heropening van het gerechtelijk jaar dat de Brusselse topmagistraat zijn voorstel gisteren deed. Volgens procureur-generaal Johan Delmulle stoot de politie veel te vlug op haar limieten. "Het is zeer moeilijk om een politieman te vinden met het juiste profiel om in een dergelijk gesloten en achterdochtig milieu binnen te dringen en zich daar te handhaven", legde hij uit. "Een burgerinfiltrant zou moeten kunnen optreden onder een fictieve identiteit, wat een informant vandaag niet kan. Hij zou een actievere rol moeten kunnen spelen dan het louter passief inzamelen van informatie, waartoe een informant nu wettelijk verplicht is. En hij zou in welbepaalde omstandigheden ook welbepaalde strafbare feiten moeten kunnen plegen", aldus de procureur-generaal.

Misdrijven plegen

Justitieminister Koen Geens (CD&V) zegt dat hij de vraag van Delmulle alvast begrijpt. "We hebben inderdaad een zwakke positie op vlak van menselijke bronnen in het terroristische milieu. In het zware criminele milieu is dat bijvoorbeeld beter", verklaarde Geens gisteravond op VTM. "Maar in de moslimgemeenschap staan we niet sterk. Dat is trouwens ook in het buitenland zo. Men klaagt allemaal over de zwakke informatiepositie in dat milieu."

Geens zei dat hij wil nadenken over de mogelijkheid, maar onderstreepte meteen ook wat de struikelblokken kunnen zijn. "Uiteraard moet zo'n infiltrant misdrijven kunnen plegen om geloofwaardig te zijn. Maar het is ook een gevaarlijke job. Het voorstel is al eens besproken in werkgroepen en het wijst op de ernst van onze zwakte inzake informatie. Ik zeg alleen maar dat ik erover wil denken."