© m hka

© m hka

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Varkensvet ontploft door hitte in Antwerps museum

Door de snel oplopende hitte zijn in het M HKA een zestal vacuüm zakken varkensvet - een kunstinstallatie - ontploft. Net voor opening gisteren kreeg het museum de smurrie en stank weg.

syma

“Onverwachts en hilarisch, een installatie die zichzelf opheft en verandert”, zegt Dennis Tyfus (36) uit Antwerpen. Hij zette op de zesde verdieping van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) samen met de Rotterdamse artiest Peter Fengler Lakkers op, een installatie met houten tegels en daarop vacuüm zakken met varkensvet en preskop. Hoort ook bij het kunstwerk: een vinylplaat waarop Hot Marijke een recept voor frut inleest, ingemaakt door een vleesverwerkend bedrijf. “Door die plaat kwamen we op het idee van de vetzakken”, legt Tyfus uit. “Normaal zouden die uitharden, en keiharde grote witte zakken worden. Maar ze moeten zijn gebarsten, en in combinatie met de hete lucht zijn gaan gisten.”

“Dat heeft bij een zestal zakken een ontploffing veroorzaakt”, zegt Bert Devlegelaer van het M HKA. Medewerkers konden dat gisterochtend in kleur en geur vaststellen. “Alsof tien man tegelijk heeft moeten braken”, zo beschrijft Devlegelaer hoe geëxplodeerd, verhit varkensvet ruikt. “De smurrie en reuk waren gelukkig weg toen het museum openging.” “Vreemd en grappig”, vindt Tyfus. “Een kunstwerk dat blijft leven, dat is toch interessant? Te veel vetzakken in de buurt van Hot Marijke blijkt tot ontploffingsgevaar te leiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER