Direct naar artikelinhoud

Slechts half jaartje cel voor aanranding

In de VS is woedend gereageerd op de straf van slechts zes maanden cel die een student kreeg voor aanranding en poging tot verkrachting van een bewusteloze vrouw.

De brief van Dan Turner, waarin hij het gedrag van zijn zoon Brock (20) afdoet als een licht vergrijp en de motivering van de rechter hebben tot veel verontwaardiging geleid op sociale media. Turner, die gold als een toekomstige olympische zwemmer, werd donderdag in Palo Alto veroordeeld tot een zes maanden cel en drie jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had zes jaar geëist. De maximale straf die hij kon krijgen was tien tot veertien jaar cel. De student vergreep zich in januari 2015 op de Stanford-campus aan de 23-jarige vrouw na een feestje van een studentensociëteit.

Volgens ooggetuigen vertrok het tweetal 's nachts en in dronken toestand. Kort daarna zagen twee studenten hoe Turner achter een vuilniscontainer de vrouw probeerde te misbruiken. Het slachtoffer bewoog niet. Turner probeerde hierop te vluchten, maar hij werd door de studenten gepakt.

Turner werd aanvankelijk aangeklaagd voor verkrachting en aanranding. In oktober besloot het OM, tot woede van het slachtoffer en haar familie, de aanklacht wegens verkrachting te laten vallen. In maart dit jaar werd de student door een jury schuldig bevonden aan aanranding met de bedoeling een bewusteloze vrouw te verkrachten.

Geen strafblad

Maar vorige week, nadat de vader in zijn omstreden brief de rechter om clementie had gevraagd, had Turner opnieuw een grote meevaller. De rechter zei dat een lichte straf op zijn plaats was, gezien Turners jonge leeftijd en het feit dat hij geen strafblad had.

In zijn brief aan de rechter wees de vader erop dat zijn zoon al genoeg was gestraft. Turner heeft Stanford na zijn arrestatie verlaten en zijn zwemloopbaan is voorbij. "Hij zal nooit meer het leven hebben waarvan hij droomde en waarvoor hij zo hard heeft gewerkt", schreef de vader. "Het is een grote prijs die hij moet betalen voor twintig minuten actie in zijn leven van twintig jaar."

Openbaar aanklager Jeff Rosen reageerde teleurgesteld. "De straf staat niet in verhouding tot de misdaad", zegt Rosen. "Met deze veroordeling wordt geen rekening gehouden met hoe zwaar dit vergrijp was en met het trauma dat het slachtoffer heeft opgelopen. Verkrachting op de campus is niet anders dan verkrachting buiten de universiteit. Verkrachting is verkrachting."

200.000 handtekeningen

Toch vindt Rosen niet dat de rechter moet worden afgezet. Dit is mogelijk in Californië, mits er genoeg handtekeningen worden opgehaald. De petitie om de rechter aan te pakken, is begonnen door een hoogleraar recht van Stanford, en verzamelde al 200.000 handtekeningen.