Direct naar artikelinhoud

MOOI/NIET MOOI

Elise Luong schreef het boek Street Art Today over de 50 beste urban artiesten van het moment. Ook maakt ze tentoonstellingen en werkt ze als agent voor jonge kunstenaars en designers.

Ze groeide op op het platteland, even buiten Melbourne in Australië. Vier jaar geleden belandde ze via Montreal en Berlijn in Brussel. Ze runt er Hidden: een tijdelijke art space in de Naamsestraat waar vooral tentoonstellingen en performances van jonge artiesten plaatsvinden. "Hoewel ik fotografie en videokunst studeerde aan de kunstschool, was het nooit mijn ambitie om kunstenaar te worden. Liever wilde ik aan de slag in de kunstmarkt. Al snel belandde ik in de galeriewereld. Ik vind het leuk om jonge artiesten vooruit te helpen. Het ontbreekt hen vaak aan zelfvertrouwen en organisatorisch talent. Dus neem ik dat voor mijn rekening. Ik heb er helemaal geen moeite mee om op mensen af te stappen. En voor wat papierwerk draai ik mijn hand niet om. Het blije gezicht van een kunstenaar na een goede tentoonstelling: daar doe ik het voor."

"Waar het precies vandaan komt, weet ik niet, maar dit gewei prijkt sinds drie maanden in de living. Netjes uitgestald op onze boekenplank. Vermoedelijk kreeg een van mijn huisgenoten het cadeau van haar vader, die het vond op een boerderij. Anders dan bij taxidermie, waar je dieren voor moet doden, is zo'n gewei heel onschuldig. Na een bepaalde tijd sterft dat vanzelf af. Ik vind het vooral een mooie vorm en ik hou van de textuur."

"Mijn huis in Sint-Gillis deel ik met mijn twee roomies. In onze keuken is er één kastje waarin we alledrie onze Tupperware- collectie hebben gesmeten. Het ligt bomvol met allemaal verschillende soorten en modellen. En het is een onmogelijke opgave om het juiste deksel bij het juiste potje te vinden. Superfrustrerend. Toch doet niemand de moeite om die kast eens netjes op te ruimen. In plaats daarvan graait iedereen half passend materiaal samen om de kast daarna zo snel mogelijk weer dicht te doen."