Direct naar artikelinhoud

Opvolger François Bellot is alles wat minister Galant niet was

François Bellot (MR) volgt Jacqueline Galant (MR) op als minister van Mobiliteit en de NMBS. De partij van premier Michel noemt hem 'de ideale kandidaat'. Dat wil wat zeggen, want Bellot is zowat de antipode van Galant.

François Bellot (62) is geen vertrouwde naam in Vlaanderen. De man is al twintig jaar burgemeester van Rochefort. Al vijftien jaar zetelt hij in achtereenvolgens de Kamer, de Senaat en het Waals Parlement. Bellot is populair, maar nu pas maakt hij zijn debuut als minister. Op pensioenminister Daniel Bacquelaine (63) na wordt Bellot het oudste lid van de federale regering.

Zijn profiel wijkt sterk af van dat van zijn voorgangster. Het enige wat hij en Jacqueline Galant gemeen hebben, is een master in de politieke wetenschappen. Het is maar een van zijn vier universitaire diploma's. Daarnaast is Bellot burgerlijk ingenieur en studeerde hij aan de Parijse Ecole Nationale d'Administration, de Franse kweekvijver voor politiek talent.

Dossiervreter

Bellot is een discrete diplomaat en een rustige bestuurder, een specialist en een dossiervreter. "Met hem neemt de MR tenminste geen risico", klinkt het.

De NMBS, Zaventem: Bellot kent zijn materie. "Hij zal zich niet laten afschrikken door het zeer technische en politieke karakter van zijn bevoegdheden", zegt MR-voorzitter Olivier Chastel. Dat zal nodig zijn, want Mobiliteit is een riskante bevoegdheid: Bellot wordt er de zevende vakminister in tien jaar tijd. "Velen voor mij hebben op die dossiers hun tanden stukgebeten", zei hij gisteren. De nieuwe start van Zaventem, Belgocontrol, de vluchtroutes, het spoor: Bellot gaat zich niet vervelen.

Rest hem toch nog vijf minuten tijd, dan gaat hij werken aan zijn tweede taal. "Ik begrijp u niet", antwoordde hij op een vraag van een VRT-journalist. "Ik moet mijn Nederlands verbeteren."