Standard wordt genekt door eigen ‘afdankers’

KV Oostende heeft in de Versluys Arena korte metten gemaak met Standard: de Kustboys wonnen met 3-1 van de Rouches, dankzij doelpunten van ex-Standardspelers Dimata en Berrier (2). Standard kon een half uur voor tijd nog wel tegenscoren via Orlando Sa, maar uit de daaropvolgende Luikse druk viel geen doelpunt meer. Bekijk de samenvatting vanaf 23u op Sportwereld.be!

Jef Van Hoofstat

Veel afwezigen

De thuisploeg kon niet rekenen op Tomasevic of uitblinker Musona, Marusic en Jonckheere kwamen zo in de ploeg. In de spits kreeg Dimata de kans om revanche te nemen op zijn ex-ploeg. Bij Standard was de lijst met afwezigen indrukwekkend, met Dompé, Scholz, Dossevi én Andrade. Edmilson stond aanvankelijk wel in de basiself, maar ook hij haakte ziek af na de opwarming en werd vervangen door de jonge Echeijile. Verder zagen we Raman, Goreux en Fiore tussen de lijnen.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

KV Oostende

Standard

KV Oostende begon voortvarend aan de wedstrijd, en dat leverde al snel resultaat op: na matig verdedigen van Elderson gaf Franck Berrier mee met een sterke Fernando Canesin, die de bal op de knikker van Dimata schilderde. De jonge spits scoorde zo voor de derde wedstrijd op rij. Standard vond na 18 minuten ook de netten, maar zag het doelpunt van Orlando Sà (terecht) afgekeurd worden voor buitenspel. En twee minuten later leek de wedstrijd zelfs al gespeeld: een vrije trap van Berrier ging via een Oostendse rug voorbij Standard-doelman Gillet: 2-0!

De Rouches waren nergens, en hadden halverwege de eerste helf al drie gele kaarten op hun naam staan (Raman, Goreux en Laifis). Het tactische systeem van coach Jankovic met drie achterin en de flankspelers Fai en Elderson liep niet zoals gepland. Bij KV Oostende bleef het lopen als gesmeerd: Berrier bleef vanop de 10 strooien met doorspeelpassjes, de bezoekers lieten hem immers rustig begaan.

Jankovic moet ingrijpen

Logisch dan ook dat Jankovic ingreep bij de rust: Fiore en Goreux bleven in de kleedkamer, Edmilson Junior en William kwamen op het veld, zodat er opnieuw een viermansverdediging stond. Maar drie minuten ver in de tweede helft leek dat alles verloren moeite, want de doorgebroken El Ghanassy werd door Collins Fai langs achteren aangelopen in het strafschopgebied. Ref Geldhof wees terecht naar de strafschopstip, Berrier liet zijn kans op de 3-0 (en een tweede doelpunt tegen zijn ex-club) niet liggen.

Alles leek verloren, maar net dan begon Standard bevrijd te voetballen: Raman trapte eerst nog naast, maar een half uur voor affluiten zorgde Orlando Sà toch nog voor hoop. De Portugees knikte een voorzet van Edmilson eerst nog tegen de deklat, maar mikte de rebound vervolgens toch eigenhandig binnen. En Standard duwde door, Proto moest tot tweemaal toe een poging van Orlando Sà uit zijn doelvlak houden.

Met dank aan Fai...

We leken opnieuw een wedstrijd te krijgen, maar tien minuten voor tijd maakte ‘ongelukkige van de dag’ Collins Fai eigenhandig een einde aan de wederopstanding van Standard: de rechtsachter plantte zijn arm in het gezicht van El Ghanassy, en mocht met een tweede gele kaart gaan douchen. KVO kon de wedstrijd dus rustig uitvoetballen, het bood Yves Vanderhaeghe de kans om Dimata en Berrier een applauswissel te gunnen.

KV Oostende blijft zo ongeslagen in de vernieuwde Versluys Arena, het haalde in eigen huis 17 op 21.