Direct naar artikelinhoud

Treinen reden begin dit jaar veel minder stipt

De treinen op het Belgische spoor reden van januari tot maart opvallend minder stipt, zo blijkt uit statistieken van spoorwegbeheerder Infrabel. In het eerste kwartaal reed 85,1 procent van de treinen op hun hele traject met een vertraging van minder dan 6 minuten.

Als infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet noteert en inventariseert Infrabel de vertragingen die zich op het netwerk voordoen. Uit de cijfers van het eerste trimester blijkt dat de Belgische treinen tussen januari en maart opvallend minder stipt reden. “In het eerste kwartaal reed 85,1 procent van de treinen op hun hele traject met een vertraging van minder dan 6 minuten”, zegt woordvoerster Christine Berckmans. “Dat was 3,8 procent minder dan in de winter van vorig jaar.”

In de ochtendspits reed 81,7 procent van de treinen met maximaal 6 minuten vertraging, in de avondspits was dat 79,7 procent. In de weekends werd een score van 90,9 procent gehaald. Zo’n 8.182 treinen, of 2,5 procent van het totaal, werden afgeschaft. Tijdens het eerste trimester van 2009 was dat met 4.038 nog 1,3 procent. “De belangrijkste oorzaken zijn problemen met het rollend materieel van de NMBS (29,7 procent), incidenten op buitenlandse netten (15,6 procent) en storing van de seininrichting (12,1 procent)”, aldus Berckmans. De woordvoerster van Infrabel wijst bovendien op de bijzonder strenge winter. “En ook het treinongeval van Buizingen gooide flink wat roet in het eten”, aldus Berckmans. “Het valt wel nog af te wachten of de tendens van het eerste trimester in de rest van 2010 wordt bevestigd.”

Voor de reizigersvereniging TreinTramBus (TTB) is er echter meer aan de hand dan enkele eenmalige incidenten. Ze wijst erop dat er ook in 2009 sprake was van een bijzonder strenge winter. “Die was minder lang dan in 2010, maar de sneeuw zorgde wel voor heel wat chaos, zelfs meer dan dit jaar”, aldus woordvoerder Jan Vanseveren. En de treinramp in Buizingen “had geen effect gedurende het volledige trimester en ook niet voor alle lijnen”.