Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

De crimineel saaie klopjacht op de legendarische Bonnie & Clyde ★☆☆☆☆

Woody Harrelson in ‘The Highwaymen’.Beeld Hilary B Gayle / Courtesy of Netflix

Netflix’ jongste film vertelt een bekend verhaal vanuit een eerder onbekende kant, namelijk dat van de agenten die de criminele geliefden Bonnie en Clyde in de hoek dreven.

Texas, 1934. Frank Hamer (Kevin Costner) en Maney Gault (Woody Harrelson) zijn gepensioneerde politielegendes die ingeschakeld worden om een einde te maken aan de roof- en moordtocht van Bonnie en Clyde. Het beruchte misdaadkoppel glipt al twee jaar door de mazen van het politienet en is razend populair bij talloze Amerikanen. Naast een hele hoop rugklachten nemen de voormalige Texas Rangers het op tegen een moderniserend Amerika dat ze steeds minder begrijpen.

(Lees verder onder de video)

Door de ogen van de wetsdienaren zien we hoe Bonnie en Clyde zodanig geromantiseerd werden dat ze het volk aan hun kant kregen en tot op vandaag een plaats hebben in onze popcultuur. De filmmakers spuwen tijdens de 132 minuten durende film vrijgevig hun gal over een veranderende wereld. Zo moet de opkomende FBI, met al hun hypermoderne snufjes, het steevast afleggen tegen de cowboywijsheid van een (bijzonder) chagrijnige Costner, en zijn journalisten aasgieren die criminaliteit en geweld stimuleren met sensatieverslaggeving.

Loopje met de waarheid

Maar de grootste misdaad is het slaapverwekkende tempo waarmee de Netflix-film langs een quasi onbestaande spanningsboog slentert. Het misdaaddrama stevent van de eerste minuut af op het onvermijdelijk gewelddadige einde van Bonnie en Clyde, maar slaagt er niet in om er op een interessante – of tenminste audiovisueel aantrekkelijke – manier naar op te bouwen. De soundtrack van gerenommeerd filmcomponist Thomas Newman (Skyfall, WALL·E) is indrukwekkend inspiratieloos en regisseur John Lee Hancock (The Blind Side, Saving Mr. Banks) prioriteert historische wist-je-datjes maar vergeet ondertussen de ‘drama’ in ‘misdaaddrama’.

Woody Harrelson (l), Kevin Costner (m) en Thomas Mann (r) in Netflix-film ‘The Highwaymen’.Beeld AP

The Highwaymen heeft heel wat te vertellen en de ‘rechtvaardige dronkaard ontmoet meedogenloze brompot’-relatie tussen Harrelson en Costner is behoorlijk charmant en grappig. De rest van de film daarentegen speelt als een Wikipediaanse prent waarin acties nauwelijks gevolgen hebben. Oog voor detail valt aan te moedigen, maar het had de film deugd gedaan om voor een keer toch een loopje rond de blok te nemen met de waarheid.

Nu op Netflix.