Direct naar artikelinhoud

De smaak van Confituur

Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels, serveert elke eerste woensdag van de maand tien tips.

De herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog doen de Vlaamse romanproductie gedijen. Het succes van Stefan Hertmans' Oorlog en terpentijn gaat onverminderd voort, en met de nieuwe pur sang Erwin Mortier, De spiegelingen, lijkt er een nieuwe bestseller aan te komen. De volgende titels willen we echter ook graag in de etalage plaatsen.

Valeria Luiselli, De gewichtlozen, Karaat, 17,95 euro.

De jonge uitgeverij Karaat brengt weer een pareltje voor fijnproevers. De gewichtlozen was de bijzondere debuutroman van de jonge Mexicaanse schrijfster die vorig jaar verraste met Valse papieren en ook nu de grenzen tussen fictie en werkelijkheid opzoekt. Het boek is op vele manieren te lezen, onder meer als het portret van de kunstenaar als jonge vrouw, van een betoverende schrijfster die onbevangenheid en intelligentie combineert.

Pieter Steinz, Nieuw Amsterdam, 34,95 euro.

Zie bespreking p. 4.

Luke Rhinehart, Maarten Muntinga, Rainbow paperback, 10 euro.

Een befaamd cultboek uit 1971, nu eindelijk in het Nederlands beschikbaar. Luke Rhinehart is een psychiater die beslissingen begint te nemen volgens de willekeur van de dobbelstenen. Hij neemt dit spel steeds ernstiger en het beïnvloedt zijn leven steeds fundamenteler. Het boek veroorzaakte destijds veel controverse en werd in verschillende landen verboden.

Mario Vargas Llosa, Meulenhoff, 22,95 euro.

Nieuwe roman van Nobelprijswinnaar Vargas Llosa. Overspel, chantage, ontvoeringen, hebzucht en wraak zijn de ingrediënten van het verhaal, dat lijkt op een ouderwets feuilleton, vakkundig met cliffhangers aan elkaar gehaakt. Vargas Llosa blinkt uit in sprankelende dialogen vol overpeinzingen en besteedt veel aandacht aan couleur locale, de gebeurtenissen baden in de overdadige Peruaanse warmte.

Frigyes Karinthy, Van Gennep, 19,90 euro.

De Hongaarse schrijver zit in een café te mijmeren tot hij opeens een trein voorbij hoort razen. En vervolgens nog een, zo hard dat het geluid alles overstemt. Vreemd, hier rijden immers geen treinen. Hij heeft last van auditieve hallucinaties. Dat hij een hersentumor heeft, weet hij nog niet, maar de schrijver wordt een verslaggever van zijn eigen ziektebeeld. Reis om mijn schedel is een sterk literair werk, maar nog meer een nauwgezette, medische getuigenis zonder een zweem van zelfmedelijden.

Daan Heerma Van Voss, De Bezige Bij, 19,90 euro.

Het Land 32 is in zekere zin een onderzoek naar de macht van het verhalen vertellen, het verhaal als wisselgeld voor eten, water, liefde. Zijn het werkelijk herinneringen of zijn het verzinsels? De schrijver speelt een ingenieus spel met de lezer, die in dit beklemmende rad van emoties moeite moet doen om de verhaallijnen te volgen maar daar royaal voor beloond wordt. "Daan Heerma van Voss verstaat de kunst van het vertellen van grote verhalen", aldus A.F.Th. van der Heijden.

Charles Jackson, Lebowski, 19,95 euro.

Het verloren weekend beschrijft vijf desastreuze dagen uit het leven van alcoholist Don Birnham, het rauwe relaas van een verpletterende alcoholverslaving. Door de bezwerende stijl wordt de lezer meegesleept in de helletocht van iemand die zich overgeeft aan een roekeloos bacchanaal en voorbijgaat aan de liefde die hem omringt. Het boek, intussen een verfilmde cultklassieker, werd een onverwacht succes toen het tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amerika verscheen, vijf jaar voor die andere beroemde alcoholistenroman: Onder de vulkaan van Malcolm Lowry.

Joseph Roth, Bas Lubberhuizen, 14,95 euro.

Els Snick, vertaalster en samenstelster, bundelt in Hotelmens krantenreportages en brieven waarin Joseph Roth (1894-1939) zijn hotelbestaan verklaart, beschrijft en verdedigt. De romancier reisde aanvankelijk veel als journalist, later wilde hij niets anders dan het hotelleven: "Huizen zijn om in te sterven." In de stukken toont hij zich een geoefend observator in de hotellobby, een gast in de betere hotels en ten slotte een emigrant in armoedige kamertjes. De meeste teksten, waaronder brieven aan Stefan Zweig, verschijnen voor het eerst in het Nederlands.

Ivo Victoria, De Bezige Bij Antwerpen, 19,99 euro.

Vaardig geschreven generatieroman. Antwerpen, 1994, drie vrienden zoeken hun weg in de hippe Antwerpse scene van de jaren negentig. Ze breken binnen in een verlaten appartementsgebouw dat wordt verbouwd tot hotel en vinden er van alles, onder meer een mapje hartverscheurende liefdesbrieven. Twintig jaar later kijkt de verteller, vanuit een kamer in hetzelfde hotel, terug: hij onderneemt een poging het mysterie te ontrafelen en het verleden in al zijn glorie te herstellen.

Jonathan Holslag, De Bezige Bij Antwerpen, 34,99 euro.

Hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw - aldus de ondertitel van deze overrompelende turf over internationale politiek. Holslag is niet alleen een vlijmscherp analist, hij blijkt ook een meeslepend chroniqueur. Tegenover het ontstellende portret van een continent met een kapseizende economie en verdwaalde diplomatie plaatst hij de mogelijkheid van een nieuwe renaissance voor het oude Europa.