Direct naar artikelinhoud

Vers geld voor Griekenland uit Europees noodfonds

Na maanden van onderhandelingen hebben de ministers van Financiën van de eurolanden donderdagochtend het licht op groen gezet voor de onmiddellijke uitbetaling van 34,3 miljard euro financiële steun aan Griekenland. Dat heeft de voorzitter van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker, aangekondigd.

Griekenland ontvangt de komende maanden in totaal 49,1 miljard euro uit het Europese noodfonds EFSF. Een schijf van 34,3 miljard euro wordt meteen overgemaakt: 16 miljard euro voor de bancaire sector, 7 miljard euro voor budgetfinanciering en 11,3 miljard euro voor de terugkoop van staatspapier. In het eerste kwartaal van volgend jaar wordt, in verschillende schijven en onder bepaalde voorwaarden, het restbedrag vrijgemaakt.

In een verklaring tonen de ministers zich tevreden over het resultaat van het programma dat de Griekse regering de voorbije week op poten heeft gezet om staatspapier terug te kopen bij private beleggers. Die operatie moet ertoe bijdragen dat de totale staatsschuld tegen 2020 verminderd kan worden tot 124 procent van het bbp en was een voorwaarde voor de vrijmaking van nieuwe internationale steun.

Griekenland wacht al maanden op vers geld uit het reddingspakket dat de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds dit voorjaar uit de grond stampten. De verkiezingsmarathon in Athene voor het zomerreces en de verslechterde budgettaire en economische situatie noopten de kredietverleners echter tot een grondige herziening.