Direct naar artikelinhoud

Rafa Benitez verlaat na zes jaar Liverpool

Rafael Benitez verlaat Liverpool, zo maakte de Engelse club gisteren zelf bekend. In een communiqué onderstreepte Liverpool dat het contract van Benitez in onderling overleg werd verbroken, maar de coach, die nog tot 2014 vastlag op Anfield Road, zou naar verluidt meer dan 3 miljoen euro krijgen om meteen te vertrekken.

“Rafael Benitez zal voor altijd deel uitmaken van Liverpools geschiedenis, met Champions Leaguewinst na een epische finale in Istanbul”, verklaarde voorzitter Martin Broughton. “Maar na een teleurstellend seizoen kwamen beide partijen tot de conclusie dat een nieuwe start het best zou zijn voor alle betrokkenen.”

Benitez kwam in de zomer van 2004 naar de stad aan de Mersey. Een jaar later pakte hij de beker met de grote oren en in 2006 de FA Cup. In het seizoen 2008-’09 eindigde Liverpool nog tweede in de Engelse Premier League, maar het voorbije seizoen kon de club zich niet plaatsen voor de Champions League. Liverpool strandde in de competitie ver van alle prijzen op een zevende plaats.

“Het is met pijn in het hart dat ik mijn afscheid als manager van Liverpool FC moet aankondigen”, reageerde de Spanjaard op de website van de club. “Ik wil iedereen van de staf en de spelers bedanken voor hun inzet. En vergeet nooit: You’ll never walk alone.”

Milan Jovanovic, die Standard ruilt voor Liverpool, zal dus met een nieuwe coach te maken krijgen. De aanwezigheid van Benitez was nochtans een van de elementen waarom Jovanovic Liverpool koos. Voor de opvolging van de Spaanse coach circuleren de namen van Roy Hodgson (Fulham), Martin O'Neill (Aston Villa) en Guus Hiddink, hoewel die nog maar net is aangesteld als bondscoach van Turkije.

Volgens hardnekkige geruchten zou Benitez eerstdaags als de nieuwe coach van Inter Milaan worden voorgesteld, in opvolging van José Mourinho. De Spaanse coach stond zes seizoenen aan het hoofd van Liverpool.