Direct naar artikelinhoud

Tv-groep Alfacam duikt voor 2 miljoen euro in het rood

Het Vlaamse tv-faciliteitenbedrijf Alfacam is in 2009 voor ruim 2 miljoen euro in het rood gegaan. Dat is het gevolg van hogere afschrijvingen en waardeverminderingen.

Topman Gabriel Fehervari (foto) is er in 2009 niet in geslaagd zijn belofte waar te maken om een omzet en resultaat op het niveau van 2008 te realiseren. De omzet schoot 2,6 miljoen euro tekort en het nettoresultaat kleurde rood.

Het omzetcijfer valt niettemin mee. Alfacam moest het tijdens het voorbije jaar, zoals in alle oneven jaren, bolwerken zonder grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen en een voetbaltoernooi.

Bij gebrek aan grote opdrachten moest het bedrijf uit Lint zich tevreden stellen met lagere marges inherent aan standaardjobs zoals het filmen van nationale voetbal- en volleybalwedstrijden. De marge van de bedrijfskasstroom op de omzet zakte daardoor van 44 tot 36 procent.

Aan de kostenzijde keek Alfacam aan tegen een stijging van bijna 4 miljoen euro. De grote helft daarvan was te wijten aan hogere afschrijvingen op de regiewagens.

Exqi, de analoge portaalzender en de digitale kanalen Sport en Culture, had in 2009 geen impact op het resultaat van Alfacam. De kosten liepen 7 miljoen euro op, maar werden volledig gecompenseerd door opdrachten voor Exqi (productie, content, studio’s) voor 4 miljoen euro en de meerwaarde op de 100%-verkoop (afsplitsing) van Exqi aan een aparte vennootschap van Fehervari en zijn echtgenote. De waarde van Exqi werd daarbij op 4 miljoen euro geschat, een cijfer dat werd bevestigd door de bedrijfsrevisor en een externe accountant. Na aftrek van rechten en content levert dat Alfacam een meerwaarde van 3 miljoen euro op.

Vanaf dit boekjaar zal Exqi wel wegen op het resultaat van Alfacam. Het bedrijf stapt dit jaar opnieuw in Exqi, voor een belang van 20 procent. Dat impliceert dat Alfacam een vijfde van Exqi’s resultaat aan zijn nettoresultaat toevoegt. Aangezien Exqi volgens Fehervari de eerste jaren enkele miljoenen euro’s verlies zal maken, is daar een negatieve impact te verwachten.